SANATATE

Care sunt cele 3 alimente pe care trebuie să le consumați dacă AȚI FUMAT vreodată

Foto: Pinterest.com

Dacă vrei să ai grijă de sănătatea plămânilor tăi, gândul să te lași de fumat e probabil primul care îți trece prin minte. Dar și ceea ce mănânci poate să ajute. Un nou studiu publicat în The European Respiratory Journal arată că anumite tipuri de produse pot contribui substanțial la buna stare a plămânilor tăi.

Pentru acest studiu, cercetătorii au întrebat 680 de persoane (actuali fumători, foști fumători sau oameni care nu au fumat niciodată) despre obiceiurile lor culinare. De asemenea le-au făcut un test spirometric, care măsoară funcția plămânilor pe baza inspirației și a expirației. După zece ani de la prima spirometrie, testul a fost repetat. Ce au putut observa oamenii de știință? Cu cât foștii fumători mâncaseră mai multe mere, banane și roșii, cu atât declinul plămânilor fusese mai redus în cei zece ani dintre cele două teste, scrie health24.com.

Această descoperire este extrem de importantă pentru că procesul de îmbătrânire și fumatul sunt factorii cei mai responsabili pentru declinul funcțiilor plămânilor, au declarat cercetătorii.

Dar de ce sunt exact aceste alimente atât de favorabile plămânilor? Cercetătorii „dau vina” pe proprietățile lor antioxidante. Să luăm roșiile drept exemplu. Acestea sunt o sursă bogata de licopen, un antioxidant care poate reduce congestia pulmonară, contribuind astfel la sănătatea plămânilor.

Cea mai mare greşeală pe care o faceți atunci când decideți să mâncați sănătos

Un alt grup de antioxidanți, respectiv flavonoizii, pot juca și ei un rol. Aceștia se găsesc în cantități mari în mere și banane (printre altele) care pot avea efect anti-inflamator, favorizând o mai bună respirație.

Foto: Pinterest.com

Asocierea dintre menținerea sănătății plămânilor și consumul de roșii, banane și mere a fost mai evidentă în cazul foștilor fumători decât al celor care nu fumaseră niciodată. Asta sugerează că respectivii antioxidanți contribuie la refacerea plămânilor, ajutând la reducerea daunelor țesutului pulmonar provocate de fumat.

Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

Acesta nu e nici pe departe primul studiu care să relaționeze ceea ce mănânci de starea plămânilor. În martie anul trecut de exemplu, cercetătorii au descoperit că cei care consumă cele mai mari cantități de caroteni – pigmenții plantelor portocalii, roșii sau galbene – au un risc mai redus de a face cancer la plămâni. Și acest efect a fost cel mai pronunțat în cazul foștilor fumători. Cei care consumau frecvent licopen, de exemplu, au avut un risc de cancer cu 52% mai mic.

Comentarii: