REVIEW

SURPRIZA ‘efectului Pinocchio’: Când minţim, nasul ni se micşorează

youtube.com

Pinocchio este povestea în care un băiat construit din lemn prinde viaţă. Atunci când acesta minţea îi creştea nasul. Cercetătorii au descoperit, însă, că efectul este invers.

Specialiştii sugerează că nasul oamenilor se micşorează atunci când mint deoarece temperatura lui scade. Conform Mail Online, specialiştii au realizat un detector de minciuni ce urmăreşte şi schimbările temperaturii de la nivelul nasului cu o acurateţe de 80%.

CITEȘTE ȘI: Relaţiile la români: Greşelile peste care NU sunt dispuşi să treacă/ SONDAJ

Testul este considerat cu 10% mai precis decât cunoscutul test poligraf. Cercetătorii Universităţii din Granada, Spania, au analizat „efectul Pinocchio”. Ei au descoperit că în momentul în care minţim temperatura nasului scade cu 1,2 grade Celsius, în timp ce temperatura frunţii creşte cu 1,5 grade Celsius. Cu cât diferenţa de temperatură dintre cele două zone este mai mare cu atât este mai clar că persoana minte.

Această reacţie ciudată este declanşată de creier, spun specialiştii. „Trebuie să gândeşti pentru a minţi, fapt ce duce la creşterea temperaturii frunţii. În acelaşi timp ne simţim şi anxioşi, fapt ce duce la scăderea temperaturii nasului”, a declarat principalul autor al studiului Emilio Gomez Milan.

CITEȘTE ȘI: Tu ce ai face în locul lor? Ocupațiile surprinzătoare ale soțiilor celor mai bogați oameni

Un grup de control a fost monitorizat de aceleaşi camere în timp ce urmărea imagini violente. „În ambele cazuri, circumstanţele i-au făcut să fie anxioşi”, a declarat Milan. Însă grupul experimental a prezentat trăsături ale „efectului Pinocchio” în zona nasului şi ale unui „efort mintal” în zona frunţii. Milan susţine că modificările temperaturilor au ajutat la detectarea persoanei ce minţea în proporţie de 80%.

Comentarii: