SANATATE

Ți-e greu să respiri în timp ce mergi? Când NU este ceva normal

verywellhealth.com

Cât de des intrați în panică când simțiți că vă e greu să respirați chiar și după ce ați mers câțiva pași? Mulți dintre noi leagă acest lucru de probleme la inimă sau la plămâni, apelând la tot felul de remedii fără a merge la doctor.

Există și un număr mai mic de oameni care, după un asemenea episod, caută să depună un efort fizic mai mare pentru a „pompa suficient inima și a o face să funcționeze corect” și „a face mai multe exerciții pentru ca organismul să se deschidă”.

Acest lucru este gresit.

Dificultățile de respirație se pot datora mai multor motive. Pentru a evalua motivul corect, ar trebui fie să observăm apariția sa și activitățile care o declanșează.

CITEȘTE ȘI: Când îngrijorarea devine ea însăși o problemă: Aceasta poate duce la tulburări de respirație sau probleme cu glicemia

Ce înseamnă să respiri greu?

Dificultățile de respirație sunt atunci când corpul nu primește suficient aer pentru a inspira. În acest caz, persoana tinde să respire mai greu și mai repede, dar nu este în măsură să furnizeze suficient aer în interior. Literal, persoana gâfâie după aer.

Termenul medical pentru scurtarea respirației este dispnee.

Situația poate fi cel mai bine descrisă atunci când un alergător amator aleargă pentru o perioadă de timp și apoi respiră foarte greu.

Dificultățile de respirație sunt o problemă atunci când faci lucruri normale cum ar fi urcatul scărilor sau plimbarea în parc.

Din acest motiv, funcționarea normală a unei persoane este afectată.

Care sunt cauzele probabile?

Există o serie de motive medicale și non-medicale în spatele dificultății respiratorii. Se poate simți lipsa de aer în timp ce te afli la altitudini mari, sau când calitatea aerului este la un nivel periculos, când temperatura este prea mare sau chiar după un antrenament intens.
Există mai multe afecțiuni medicale care declanșează dispneea la o persoană. Probleme precum alergiile, astmul, problemele cardiace, bolile pulmonare, pneumonia, obezitatea, tuberculoza provoacă și dispnee.

Recent, se spune că COVID-ul afectează capacitatea de respirație a pacienților. Mulți oameni care au simptome tipice COVID, cum ar fi durerea în gât, curgerea nasului, au avut și probleme de respirație în timpul infecției.

Care sunt complicațiile medicale de bază?

După cum am menționat mai sus, o serie de motive pot afecta capacitatea de respirație a unei persoane. „Starea medicală depinde de cauza dificultății respiratorii, deoarece poate fi din cauza problemelor pulmonare, inimii, rinichilor sau musculare. Deci, dacă nu este abordată, poate duce la boli majore ale plămânilor, rinichilor, inimii sau oricărui sistem muscular. În principal, în plămâni, poate duce la modificări ireversibile dacă sunt neglijate sau nu sunt diagnosticate în cursul timpuriu al bolii”, spune Dr. Kashmira Jhala, consultant pneumolog, Apollo Hospitals, Ahmedabad.
Prin urmare, se recomandă să vedeți medicul dacă problema persistă o perioadă lungă de timp.

Când este normal și oamenii nu ar trebui să se gândească prea mult la asta?

Dacă apare din cauza unei nopți pierdute sau din cauza temperaturii ridicate, nu este nimic de care să vă faceți griji.
„Testul funcției pulmonare trebuie făcut pentru a cunoaște capacitatea pulmonară și problema de bază. Este ca un test de screening pentru dispnee. Dacă este normal și alte funcții ale corpului sunt și ele normale, atunci persoana poate fi ținută sub observație și monitorizată în timpul testelor funcționale pulmonare la interval regulat”, spune expertul.

Când ar trebui să fie cineva îngrijorat?

Când afecțiunea persistă o perioadă lungă de timp, trebuie neapărat să vedeți un medic. „Dacă simptomul este continuu, progresiv și asociat cu alte simptome, atunci nu trebuie neglijat. Dacă testul funcției pulmonare de bază primară-testul funcției pulmonare (PFT) nu este normal, atunci cu siguranță ar trebui să vizitați un pneumolog. După covid, acum toată lumea este la curent cu PFT. Deci, ar trebui să fie folosit în mod regulat și obișnuit pentru a vă cunoaște capacitatea pulmonară”, spune dr. Jhala.

CITEȘTE ȘI: Bacteriile bune care mențin sănătatea nasului – Trucuri pentru o respirație mai ușoară

Care sunt celelalte simptome la care trebuie să fii atent?

Alte simptome precum durerea în piept, greutatea în piept, respirația șuierătoare, tusea, trezirea nocturnă, sforăitul, edemul ambelor picioare și oboseala ar trebui, de asemenea, verificate dacă cineva se confruntă cu dificultăți de respirație, spune medicul.

Comentarii: