NUTRITIE SANATATE

Un medic a dezvăluit câtă cafea pe zi este bună pentru ficat

healthline.com

Un medic a dezvăluit câtă cafea pe zi este bună pentru ficat. O ceașcă de cafea dimineața nu numai că revigorează, ci și protejează ficatul de efectele toxinelor și ale altor substanțe nocive.

Un medic a dezvăluit câtă cafea pe zi este bună pentru ficat

„Cafeaua ca hepatoprotector are mai multe mecanisme de acțiune. În primul rând, conține acid clorogenic, care are proprietăți antioxidante și protejează ficatul de leziunile oxidative. În al doilea rând, cafeaua poate ajuta la scăderea nivelului enzimelor hepatice, cum ar fi alanin aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST), care cresc atunci când acest organ vital suferă. În consecință, se poate susține că cafeaua poate contribui la protejarea ficatului de leziuni.

CITEȘTE ȘI: Ce să pui în cafea dacă ai colesterol mare: Ingredientele care elimină excesul de lipide din sânge

Cu toate acestea, merită să înțelegem că, în acest caz, este vorba despre una sau două cești pe zi. Depășirea acestei norme din cauza conținutului de cofeină și a altor substanțe puternice este plină de probleme cu sistemul cardiovascular și nervos”, a comentat hepatologul Igor Domnin.

Ciroza și cancer

„Oamenii de știință au demonstrat că consumul a câteva cești de cafea pe zi reduce cu 20% riscul de ciroză hepatică, precum și previne ficatul gras și îl protejează de efectele negative ale consumului de alcool.

Studiile arată, de asemenea, că un consum regulat de cafea poate pentru a reduce riscul de a dezvolta boli hepatice cronice, cum ar fi ciroza și cancerul. Cert este că cercetări ample demonstrează că bolile hepatice cronice grave încep cu afecțiuni mai ușoare care afectează ficatul, iar cafeaua neutralizează zilnic efectele nocive”, adaugă specialistul.

Un stil de viață sănătos

Medicul mai spune că este important de reținut că cafeaua nu este singura modalitate de a proteja ficatul. Un stil de viață sănătos, care să includă o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, poate ajuta, de asemenea, la protejarea acestui organ de daune.

„Potrivit oamenilor de știință care studiază de câțiva ani proprietățile benefice ale băuturii, există mai multe tipuri de boli în care s-a dovedit impactul pozitiv al acesteia asupra tratamentului și prevenirii lor. Acestea sunt boala Parkinson (o boală neurologică), boala Alzheimer și alte tipuri de boli ale sistemului nervos. De asemenea, este demn de remarcat faptul că consumul a 1-2 cești de cafea pe zi reduce riscul de diabet de tip 2 (cel mai frecvent tip de diabet)”, spune hepatologul, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cine NU ar trebui să bea cafea cu lapte: Efectele negative pe care le are aspura anumitor oameni

Medicul subliniază un alt motiv pentru care o ceașcă de cafea vă va aduce beneficii – cofeina crește cantitatea de acizi grași din sânge, plus că nivelul de endorfine crește, ceea ce contribuie la eficiența și durata antrenamentului.

Comentarii: