SANATATE

Veste imensă pentru cei care suferă de depresie: S-a descoperit leacul care poate ajuta milioane de oameni

Ketamina poate avea un efect „cu adevărat remarcabil” asupra persoanelor care suferă de depresie, susține o echipă de cercetători australieni, după rezultatele promițătoare ale nou studiu în rândul pacienților vârstnici.

 

Colleen Loo, profesoară la Universitatea din New South Wales (Australia), a condus primul studiu randomizat de control asupra efectelor acestui medicament, folosit ca tranchilizant pentru cai, asupra persoanelor de peste 60 de ani, diagnosticate cu depresie rezistentă la tratament.

 

„Studiul arată că ketamina poate fi folosită în condiții de siguranță la vârstnici și tinde să fie eficientă”, a declarat ea pentru The Independent, adăugând că un efect similar a fost observat și la pacienții mai tineri.

MITURILE despre SEXUL în timpul sarcinii

The Triumph Arch, poziția sexuală preferată de cei experimentați

Semnele care TE AVERTIZEAZĂ că NU te va suna după prima noapte de sex

„Este important să se testeze modul în care oamenii de vârste diferite răspund la un nou tratament înainte de a fi oferit de către medici”, a explicat ea, precizând că, uneori, depresia la vârstnici poate fi mai greu de tratat, mai ales cu medicamente.

Ce NU trebuie să faci după ce bei un pahar cu VIN

Alimentele pe care NU este indicat să le mai mănânci DUPĂ 30 de ani

Sfaturi pentru tinerii părinţi din partea psihologilor: Totul pentru dezvoltarea perfectă a micuţilor

De asemenea, vârstnicii sunt predispuși la mai multe probleme medicale, care pot interfera cu administrarea de ketamină, potrivit acesteia.

Ketamina a fost descoperită în 1962 și este autorizată pentru utilizare medicală ca anestezic, însă este, de asemenea, folosită ilegal ca drog recreativ.

Dintre cei 16 participanți la studiu, 11 au raportat o îmbunătățire a stării în timp ce li s-a administrat ketamină, potrivit studiului publicat de Loo și de colegii săi de la Institutul Black Dog din Sydney în American Journal of Geriatric Psychiatry.

După șase luni, 43% dintre subiecți au declarat că nu au manifestat simptome semnificative de depresie — o rată ridicată în condițiile în care participanții nu au răspuns la tratamentele anterioare, a declarat Loo.

Ce să NU mănânci niciodată pe stomacul GOL. Iată de ce!

GESTUL cu care îi frângi inima în funcţie de zodia lui

DE CE au fost RETRASE de pe piață, în ultimul an de zile, PESTE 600 de medicamente

„Este cu adevărat remarcabil modul în care ketamina poate funcționa”, a spus ea. „Alte persoane au descoperit că poți obține un efect rapid și puternic după o singură doză de ketamină”, a continuat ea.

„Unii oameni cred în mod greșit că provocăm o transă temporară, indusă de medicament (…) și că acesta este motivul pentru care pacienții nu sunt deprimați. Însă efectele resimțite în prima oră nu sunt deloc euforice. De fapt, toți participanții le-au resimțit ca negative, le-au considerat efecte adverse”, a explicat ea.

„Efectul antidepresiv se manifestă câteva ore mai târziu și atinge maximul la aproximativ 20 de ore mai târziu, când persoanele sunt pe deplin alerte și în starea de spirit obișnuită”, a precizat cercetătoarea.

Deși cercetarea cu privire la utilizarea ketaminei pentru tratarea problemelor de sănătate mintală este încă într-un stadiu incipient, oamenii de știință de la Universitatea Oxford susțin că studiile lor arată că medicamentul poate oferi ajutor pacienților cu depresie severă „acolo unde nimic nu a ajutat înainte”.

Loo și colegii săi au furnizat ketamină pacienților printr-o mică injecție administrată sub piele. Această metodă face ca medicamentul să fie mai ușor și mai rapid de administrat decât perfuziile intravenoase utilizate în alte studii, care necesită o pompă care reglează doza și durează până la o oră până la finalul administrării.

Participanții au primit doze din ce în ce mai mari de ketamină pe o perioadă de cinci săptămâni, fiecare pacient beneficiind de o doză personalizată, conform Agerpres.

„Există persoane care răspund excelent, astfel că după un singur tratament, pot fi bine timp de câteva luni”, a declarat Loo, oferind exemplul unui pacient care, în 2014, nu a mai manifestat simptome de depresie timp de cinci luni după o singură doza de ketamină. „Cei mai mulți pacienți se simt bine, dar apoi se recidivează după trei — șapte zile”, a spus ea. „Aici intervine dozarea repetată”, a explicat ea.

Comentarii: