MOMS

Alimentele ideale la CINĂ pentru ca cel mic să adoarmă mai repede seara

Pentru o bună dezvoltare a organismului avem nevoie de o alimentație echilibrată, dar și de un somn odihnitor. Atât pentru noi, adulții, dar mai ales pentru copii, somnul are o importanță deosebită, fie că vorbim de cantitatea, dar mai ales de calitatea lui. Și cum tot ceea ce ne înconjoară și ne influențează viața este într-o strânsă legătură, și alimentația și somnul se influențează reciproc.

Astfel, pentru un somn odihnitor, trebuie să ținem cont de câteva aspecte atunci când vine vorba despre ultima masă a celor mici.

Părinții trebuie să fie atenți atât la ora la care este servită cina, cât și la cantitatea, tipul și combinarea alimentelor.

Copiii au anumite restricții alimentare în funcție de vârstă, însă când acestea sunt depășite este bine să fim atenți la ceea ce oferim copiilor la cină, fiind conștienți că alimentația le poate influența somnul. Până la vârsta de 1 an alimentația copilului este particulară, cina fiind reprezentată de lapte, fie el matern sau lapte praf, uneori combinat cu cereale. După această vârstă însă copilul începe să consume alimente asemănătoare alimentației adultului. Acum deci este important să fim atenți la ceea ce le oferim celor mici la mese, și cu atât mai mult la masa de seară care le poate influența somnul și astfel dezvoltarea.

Angelina Jolie, alături de cei şase copii. Ce a făcut actrița / FOTO

AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Lăsați copiii să numere pe degete!

Cum ne protejăm COPIII de caniculă

Cina nu ar trebui să fie considerată cea mai importantă masă a zilei, ci acest rol i se va atribui prânzului.

Așadar, masa de seară va fi mai redusă cantitativ și va fi servită cu cel puțin 2 ore înainte de ora la care cel mic adoarme. Pot fi situații în care unii copii să mai ceară o gustare înainte de somn, lucru care nu este total interzis dacă aceasta este consumată cu aproximativ 30 minute înainte de culcare și conține alimente care să influențeze somnul într-un mod benefic.

Foto: Pinterest.com

Care sunt alimentele care pot influența somnul

Există alimente care pot induce un somn odihnitor, la fel cum sunt și alimente care foarte ușor pot crea o stare de alertă, de vigilență, alungând astfel somnul.

Mecanismul somnului este influențat de o serie de factori între care unele substanțe endogene, cum sunt serotonina și melatonina, iar secreția acestora poate fi influențată și de factori alimentari. Triptofanul, un aminoacid din alimentele pe care le comsumăm, contribuie la secreția de serotonină.

Astfel, alimentele bogate în triptofan, cum sunt lactatele, carnea de pui și curcan, peștele, ouăle, nucile, bananele sau fasolea, sunt preferate pentru a se consuma la cină determinând o secreție mai mare de serotonină și pregătind astfel corpul pentru somn.

Asta e senzaţia verii: Când o vei gusta te vei îndrăgosti pe loc

Eşti ciupit de ţânţari mai DES decât alte persoane? Iată DE CE

Greşelile care îți transformă cafeaua într-un PERICOL pentru organism

Iată câteva variante de alimente care pot încuraja un somn odihnitor:

– Cireșe – sunt o sursă bună de melatonină (o substanță care ajută la reglarea tiparelor de somn)
– Orez Jasmin – are un indice glicemic ridicat (cu cât este mai mare acesta, glucoza este eliberată mai lent în fluxul sanguin și nu apar scăderi bruște în nivelul glicemiei)
– Cereale integrale – sunt o sursă bună de carbohidrați complecși. Quinoa, ovăzul și orzul reprezintă de asemenea variante potrivite.
– Banane și cartofi dulci – conțin carbohidrați de calitate, dar și o cantitate potrivită de magneziu și potasiu, care poate ajuta la relaxarea mușchilor.

Alte alimente care influențează secreția de serotonină (joacă un rol în producția de melatonină) sau pe cea de melatonină: ananas, nuci, struguri, pui și curcan, carne slabă de vită, somon, leguminoase, spanac.

Foto: Pinterest.com

Tot un rol pentru o odihnă bună îl are și vitamina B6 care ajută la secreția de melatonină, supranumită și „hormonul somnului”, iar alimente ce conțin această vitamină sunt peștele (ton, somon, cod), ardeii grași, semințele de floarea soarelui, fisticul, avocado, bananele, cartofii sau usturoiul.

Nu în ultimul rând, calciul și magneziul au și ele un rol important în îmbunătățirea somnului. Aceste două minerale se pot regăsi cu ușurință în alimentația celor mici, calciul întâlnindu-l în lactate, migdale, sardine, legume cu frunze verzi, portocale, semințe de susan sau chia, iar magneziul în semințe și nuci precum și în legume verzi.

Așa cum precizam anterior, este importantă și combinația alimentelor pe care copilul o consumă seara, la cină. Spre exemplu, atunci când consumăm carne, pe lângă triptofan se vor mai absorbi și alți aminoacizi cu care acesta va concura; tocmai de aceea este important ca împreună cu alimentele bogate în proteine și respectiv triptofan să se consume și alimente bogate în carbohidrați care să înlesnească absorbția acestui aminoacid.

Nu trebui să uităm, desigur, de un remediu binecunoscut de multă vreme, și anume o cană cu lapte cald. Laptele reprezintă o combinație sănătoasă de carbohidrați și proteine care poate alina senzația de foame pentru un timp îndelungat, iar atunci când este încălzit are un efect garantat. Poți adăuga puțină miere sau extract de vanilie pentru un gust și mai plăcut.

Alimentele care influențează negativ somnul copiilor

Dincolo de faptul că sunt alimente care îi ajută pe copii să se odihnească mai bine, nu sunt de neglijat acele alimente care pot influența în mod negativ somnul acestora.

Timpul de DIGESTIE al alimentelor: cum te ajută să slăbești

Cum să primești CRITICI cu zâmbetul pe buze

Trucuri simple de machiaj care-ti fac ochii MAI MARI

Astfel, alimentele cu conținut de cofeină (cafea, ceai, băuturile răcoritoare sau energizante), de cacao (ciocolată), de zaharuri rafinate (dulciurile, băuturile îndulcite, chiar și sucurile naturale de fructe) nu sunt recomandate a fi consumate seara deoarece cresc nivelul de alertă al organismului și alungă somnul. Se creează astfel o falsă senzație că organismul încă poate sta treaz, ulterior apare epuizarea, iar somnul se instalează mai greu și este de proastă calitate.

De evitat sunt și mesele copioase care stimulează metabolismul și care pot determina un somn agitat, neodihnitor.

De asemenea, sunt și situații în care, în cazul unor copii, anumite alimente să creeze un disconfort, o intoleranță, fapt ce influențează calitatea somnului. În acest caz ele trebuie excluse din dietă pentru o perioadă de câteva săptămâni și ulterior reintroduse treptat pentru a observa dacă efectele reapar.

Ai APLICAȚIA LANTERNĂ pe telefon? Vezi de ce trebuie să o dezinstalezi IMEDIAT

Care este starea ta de sănătate în funcție de CULOAREA urinei. Când trebuie să te îngrijorezi?

Ce boli va avea copilul dacă fumezi în timpul sarcinii: E foarte GRAV

În cazul în care copilul simte nevoia să mai ia o gustare cu 30 minute înainte de culcare, aceasta poate fi reprezentată de o banană, un pahar de lapte simplu sau cu cereale, un iaurt, câțiva biscuiți integrali sau câteva nuci.

Comentarii: