SANATATE

Atenție la OTITA ”de la mare” sau „de piscină”!

Concediul la mare sau orele in sir petrecute la piscina se pot termina uneori… la spital. Apa din bazine, stranduri sau, in cazurile de poluare extrema, chiar din mare, poate gazdui foarte multe ciuperci care cauzeaza neplaceri. Insa nu doar acestea sunt vinovate de aparitia otitei externe, cunoscuta popular si sub numele de otita „de piscina”.

De mentionat este faptul ca otita ”de piscina” nu are aceleasi cauze precum otita aparuta in cazul copiilor, in special, cei pana in 7 ani. In acest din urma caz, lipsa maturizarii complete a  trompei lui Eustachio conduce la neeliminarea in totalitate a secretiilor nazale si astfel la aparitia otitei.

Otita externa este foarte frecventa in sezonul cald si, din acest motiv, trebuie sa fiti foarte atenti, primul pas fiind stergerea riguroasa a urechilor dupa de inotati sau faceti dus.

Otita ”de piscina” se declanseaza la cateva zile dupa contactul cu apa

Pentru a preveni otita externa nu este suficient sa stati departe de piscina sau de mare, intrucat otita micotica nu se contracteaza doar prin aceste mijloace, ci atunci cand apa patrunde in ureche si stagneaza. Aceasta deoarece mediul umed favorizeaza dezvoltarea ciupercilor, adica a micozei.

5 minute: Exercițiile care înlocuiesc o oră în sala de gimnastică / VIDEO

Problemele de sănătate care apar dacă ai FLUCTUAȚII mari de greutate

Cum poţi împiedica apariţia varicelor: Masajul şi kinetoterapia sunt OBLIGATORII

In general, se dezvolta Candida albicans (ciuperca microscopica), iar afectiunea se declanseaza la cateva zile dupa contactul cu apa. Este bine sa stiti ca otomicoza (inflamatia canalului auditiv si a timpanului) mai este cauzata si de betisoarele de urechi, deoarece acestea nu sunt sterile.

Auzul este diminuat din cauza otitei de piscina

Micoza „sapa” in tesuturi, iar durerile sunt uneori insuportabile, deoarece urechea este foarte bine inervata. Disconfortul resimtit este, in unele cazuri, atat de mare, incat persoana nu poate dormi pe partea cu probleme si nu poate suporta nicio atingere in zona afectata.

Totodata, pot aparea si alte simptome, cum ar fi prurit la nivelul urechii, senzatie de plenitudine auriculara sau otoree purulenta (scurgeri auriculare). Uneori se formeaza adevarate dopuri micotice. In plus, din cauza inflamatiei, calibrul conductului auditiv extern se micsoreaza si apare hipoacuzia de transmisie. Cu alte cuvinte, nu este afectat nervul, ci doar transmiterea sunetelor spre timpan, auzul fiind diminuat.

Foto: Pinterest.com

Daca ai otita de piscina, se impune consult de specialitate

Desi simptomele pot fi uneori violente, otita externa nu este o boala foarte grava. Totusi, netratata la timp sau ingrijita partial, poate duce la pierderea calitatii auzului sau chiar la surditate.

Alimentele pe care e indicat să le EVIŢI vara

ATENȚIE! Ce suplimente alimentare, administrate VARA, devin PERICULOASE pentru sănătate

Alimentul VITAL pe care nu trebuie să-l ocoleşti: Te ajută să-ţi prelungeşti viaţa

De aceea, cel mai bine este sa va adresati medicului specialist, intrucat folosirea diferitelor picaturi se dovedeste de obicei ineficienta. In functie de examenul local, doctorul decide daca este nevoie de o audiograma (testarea auzului), pentru ca otita trebuie tratata in functie de cauza care a determinat-o.

Spalaturile auriculare si instilatiile locale pot ameliora otita de piscina

Tratamentul poate consta in aspiratia zilnica sau spalaturi auriculare pentru indepartarea secretiilor. La acesta se adauga instilatii locale (administrarea, picatura cu picatura, a unui medicament lichid) cu alcool iodat sau betadina, precum si solutii antimicotice.

Foto: Pinterest.com

Renuntati la betisoarele de urechi

Pentru a preveni otita externa este indicat sa evitati betisoarele de urechi, deoarece folosirea lor intr-un mod mai agresiv, prin miscari mai dure, poate determina mici leziuni ale pielii la acest nivel care, in prezenta microbilor si ciupercilor, duc in final la aparitia otitei. Dupa baie sau dupa ce inotati, este extrem de important sa va uscati bine, insa cu ajutorul prosopului, mai exact folosind coltul acestuia.

Greşeli de gătit pe care le faceţi FĂRĂ să realizaţi

Vrei să scapi de tusea fumătorului: iată reţeta perfectă!

Cum arată ”diavolița” Elizabeth Hurley la 52 de ani

Apelati la dopurile pentru urechi existente in farmacii atunci cand inotati, pentru a preveni patrunderea apei si a microbilor. Si castile pentru ascultarea muzicii au un rol important in aparitia otitei vara, intrucat ele intretin umezeala la nivelul urechii.

Comentarii: