NUTRITIE

Alimentele pe care e indicat să le EVIŢI vara

Foto: Pinterest.com

Vara exista intotdeauna o cantitate mare de caldura acumulata la nivelul corpului care nu poate fi eliminata la fel de usor precum in restul anotimpurilor, ceea ce poate conduce cu usurinta la o serie de imbolnaviri.

Alimentele bogate in grasimi animale solicita organismul pentru digestie, iar acesta este oricum solicitat vara. El pierde prin transpiratie apa si, odata cu ea, minerale. De aceea vara apare nevoia organismului de hidratare, vitaminizare si remineralizare (legume, fructe), de a consuma alimente usor de digerat si care ii pot aduce un aport de minerale, vitamine, enzime si calorii usor de obtinut (din proteine si carbohidrati cu indice glicemic mic – usor de digerat).

Alcoolul si cafeaua in exces deshidrateaza – vara trebuie sa ne hidratam corespunzator (apropo, aceasta se face cu un 40 ml/kg corp; adica – o persoana de 70 kg trebuie sa bea 2,8 litri apa).

Maionezele pot sa prezinte risc de toxiinfectii alimentara pe timpul verii.

Ştii CUM trebuie să bei apă pentru a SLĂBI ?

ATENȚIE! Greșeli pe care le faci când te speli pe mâini

Prin urmare, ar trebui sa acordam mai multa atentie alimentatiei vara. Mai exact, ar fi indicat sa consumam o cantitate mai mica din urmatoarele produse:

Mai putine nuci

Ne referim aici la nuci ca o categorie de alimente, respectiv la oleaginoase, seminte ale plantelor, care contin o cantitate mare de ulei si grasimi, cum sunt alune, nuci, caju, seminte de pin, de pepene, migdale, fistic etc.

Exerciţiile care te ajută să scapi RAPID de CELULITĂ / VIDEO

Nucile sunt nutritive si benefice sanatatii, insa in timpul verii trebuie evitate deoarece contin un numar mare de calorii si vor determina producerea de caldura in corp. Caloriile din 50 g de seminte de pepene sunt echivalente unui castron mare de orez.

Foto: Pinterest.com

Pentru persoanele care nu sufera probleme de sanatate/de alimentatie, o portie de aproximativ 30 g de nuci zilnic reprezinta o cantitate potrivita pentru consum.

DE CE un pahar de ȘAMPANIE este la fel de sănătos ca o plimbare bună

Angelina Jolie, la cumpărături alături de fiica sa, Vivienne. VEZI cum arată mai nou actrița!

Carne in exces

Cand temperatura depaseste 35 grade Celsius, multe persoane tind sa transpire abundent; prin urmare, creste vascozitatea sangelui si apare o stare de irascibilitate.

Daca consumati o cantitate mare de carne, modificarile temperamentului vor fi si mai evidente; aceasta contine proteine animale care pot reduce continutul de triptofan din creier si cauzeaza agresivitate si neliniste, dar si sunt mai dificil de digerat-implica diferite molecule si enzime pentru a fi digerata, ceea ce cauzeaza caldura, respectiv termogeneza.

Foto: Pinterest.com

Mai exact, este necesar cu 50-100% energie suplimentara pentru ca organismul sa descompuna proteinele din carne in comparatie cu carbohidratii. Apoi, carnea contine putin calciu, prin urmare in cantitati mari nivelul acestui mineral din corp va fi redus si va agrava temperamental irascibil mentionat.

Bea ZILNIC un pahar cu suc de roşii! Află cum le poți CONSERVA pentru a-și păstra toate proprietățile

Alimentația nativilor din zodiile de APĂ. Alimente benefice și alimente PERICULOASE

Nu in ultimul rand, carnea in cantitati excesive poate cauza scleroza vasculara si creste nivelul tensiunii, aceasta fiind importanta in stabilitatea emotionala.

Ceai si cafea

Aceste bauturi cresc si ele nivelul de caldura din organism, prin urmare trebuie evitate. De fapt, cafeina si bauturile cu zahar adaugat (ceai, suc si alte bauturi cofeinizate) pot deshidrata rapid corpul, conducand la un aspect congestionat al fetei.

Denumirea stiintifica este de alimente diuretice – cresc excretia de apa a corpului. Nu doar bauturile pot avea un efect diuretic, ci si mango, fenicul, anghinare si sparanghel. Apa este cel mai bun prieten in lupta cu canicula, prin urmare trebuie consumata din abundenta in zilele toride.

„Dieta militară”. Ce spun nutriționiștii armatei despre ea

Deodorantul sau antiperspirantul? Care este mai SĂNĂTOS

Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

Alimente picante

Cunoastem cu totii efectul capsaicinei, o componenta prezenta in alimente picante care determina senzatia de arsura/usturime, prin urmare acestea merita evitate cand deja este extrem de cald afara.

Unele studii au demonstrat ca consumul de capsaicina este corelat cu o crestere de scurta durata in temperatura corporala si, desi este doar temporar efectul, cand aerul atmosferic ajunge la 38 grade Celsius, conteaza orice modificare.

Foto: Pinterest.com

Si sosurile picante sau condimentele (chili, ghimbir, piper, seminte de chimen si scortisoara) incalzesc corpul deoarece cresc rata metabolica in mod semnificativ si au efect termogenic natural asupra corpului, destul de puternic.

Fructe de mare

Pestele si fructele de mare in lunile calduroase au sanse mai mari de alterare ca urmare a conditiilor de ambalare/depozitare/transport.

Ce spune CULOAREA PĂRULUI tău despre CÂT de bună ești în pat

Metodele prin care puteți arde MAI MULTE CALORII zilnic

Oamenii de ştiinţă ‘pun degetul pe rană’: Cauza creşterii numărului de persoane obeze

In plus, fructele de mare nu ar trebui consumate in lunile caldendaristice fara litera R. Se pare ca aceste luni sunt specificie pentru valul rosu (o cantitate mare de alge care cresc langa coasta si au tendinta de a raspandi toxine ce pot fi asimilate de crustacee, inclusiv de stridii, mai ales in locurile cu temperaturi calde ale apei) si consumul de fructe de mare crude nu reprezinta o idee bune din cauza PSP (paralitic crustacee otravire).

Foto: Pinterest.com

De fapt, in California exista o lege care permite inlocuirea unor specii marine cu scoici in aceste luni fara a notifica consumatorul, insa in general in acest interval restaurantele isi modifica furnizorul cu unul din zone cu ape reci.

Lactate

Reduceti consumul de lactate precum lapte, branza, smantana si iaurt. Acestea genereaza caldura la nivel intern si cu cat sunt consumate in cantitate mai redusa, cu atat este mai bine.

Foto: Pinterest.com

In plus, fac parte din categoria alimentelor perisabile si, datorita temperaturilor de mediu ridicate, sunt mai usor predispuse alterarii (bacteriile, in special listeria pentru lactate se prolifereaza mai repede in mediu cald), respectiv pot cauza toxiinfectii alimentare sau probleme gastrointestinale.

Apa minerală, sursă de calciu fără calorii / STUDIU

Sandale-VEDETĂ ale verii 2017

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

Grasimi

Aici putem include o multime de alimente cum sunt burgeri cu carne grasa, junk food, pizza, cartofi prajiti si altele care testeaza abilitatea digestiva si cresc sansele de intoxicatie alimentara.

Foto: Pinterest.com

Faina prajita, untul, rantasul si zaharul sunt printre cele mai nocive surse de grasimi trans care, desi au un gust placut pentru multe persoane, pot creste colesterolul rau LDL (scade cel bun-HDL) si creste nivelul de inflamatie din organism.

Sosuri, maioneza

Fie ca este vorba de sos de branza, de gratar sau sos picant, cel mai bine este sa nu le folositi vara. Majoritatea produselor de acest gen preambalate contin prea mult sodiu (sare) si zahar, ceea ce poate cauza balonare si apatie si, desigur, o crestere in temperatura corporala.

Foto: Pinterest.com

Maioneza, mai ales cea preparata pe baza de ou crud, trebuie evitata din motive de siguranta alimentara; se altereaza mult mai usor la temperaturi crescute si nu putem fi siguri intotdeauna de conditiile sale de depozitare.

Inghetata

Din pacate, inghetata, dar si berea rece sunt incluse pe lista. Desi efectul lor pe termen scurt este de racorire, pe termen lung lucrurile stau diferit.

Cum poţi preveni o boală teribilă: Oamenii de ştiinţă au făcut marele anunţ

Cea mai mare greşeală pe care o faceți atunci când decideți să mâncați sănătos

Anunţ incredibil al medicilor: Drogul care poate vindeca alcoolismul

Seattle Times l-a citat pe directorul sectiei de gastroenterologie de la Spitalul Johns Hopkins care sustine ca: „orice aliment ingerat cu temperatura mai mica decat cea a corpului va produce initial un efect sistemic de racorire.” Insa, dupa 15-20 minute, are loc un efect opus.

Foto: Pinterest.com

Barry G.Swanson, profesor de Stiinta Alimentara si de Nutritie Umana la Universitatea din Washington explica: „corpul va raspunde in mod fiziologic la pierderea de energie (caldura) crescand fluxul sanguin pentru a racori regiunea respectiva si a aduce temperatura inapoi la cea fiziologica naturala.

Comentarii: