SANATATE

Mare atenţie! Pericolul unei boli crunte – ce ne anunţă specialiştii

Foto: Pinterest.com

Avertisment extrem de dur şi de luat în seamă al specialiştilor. Care este pericolul anemiei, una dintre cele mai crunte boli? Vă spunem noi.

 

Anemia este afecțiunea provocată de deficiența de fier din organism, ceea ce înseamnă că nivelul de hemoglobină (proteină prezentă în fiecare globulă roșie a corpului) este scăzut. Iar principalele simptome ale carenței sunt: oboseală, slăbiciune, amețeli, piele palidă, bătăi rapide ale inimii, durere de cap, unghii fragile.

 

Iată ce trebuie să știi despre anemie:

Alimentația nu conține fier

Știm că anemia este cauzată de deficiență de fier din organism, dar și că oamenii care nu mănâncă alimente bogate în minerale se pot confrunta cu anemie și alte carențe. Pentru a preveni carențele de minerale, este important să incluzi mai multe produse alimentare care sunt sursă de fier în dietă.

Pierderea sângelui poate crește riscul de anemie

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală sau au dat naștere unui copil pot prezenta un volum mai scăzut de sânge și pot avea mai puțin celule roșii în sânge din cauza pierderii de sânge. În plus, ulcerele care cauzează sângerări interne pot provoca un deficit de fier.

Tinerii și femeile sunt predispuși la anemie

Copiii mici, inclusiv adolescenții și femeile, au un risc mai mare de a dezvolta anemie. Femeile, în timpul menstruației, pierd sânge, ceea ce crește riscul. În plus, persoanele adulte care suferă de boli gastrointestinale și ulcere sunt predispuse la anemie.

Femeile însărcinate pot suferi de anemie

Când o viitoare mamă poartă copilul în burtă, volumul de sânge al corpului scade, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de mai mult fier.

Oboseala poate ascunde deficit de fier (anemie)

Unul dintre cele mai evidente simptome ale deficitului de fier este oboseala. Dacă te simți epuizată și simți nevoia să dormi tot timpul, atunci este posibil să suferi de anemie. Alte simptome includ amețeală și bătăi rapide ale inimii.

Analizele de sânge trebuie repetate anual

Dacă te-ai confruntat cu simptome specifice anemiei, ar trebui să mergi să-ți faci niște analize de sânge penttru a verifica concentrațiile de hemoglobină. Dacă nivelul este scăzut, medicul îți va oferi un diagnostic și un tratament.

Vitamina C ajută organismul să asimileze fierul

Dacă știi că suferi de deficit de fier, începe să mănânci alimente bogate în vitamina C, anunţă RTV. Este vitamina care ajută organismul să asimileze fierul din alimente. Bea zilnic un pahar de apă cu suc de lămâie.

Comentarii: