LIFESTYLE

Avertisment dur al medicilor: Ce boli grave ascund ameţelile

Foto: Pinterest.com

Avertisment extrem de dur al medicilor. Ce boli grave ascund, de fapt, ameţelile? Vă spunem noi. Amețeala poate fi explicată ca fiind acel episod neplăcut de instabilitate, când simți cum se rotesc toate obiectele din jurul tău, simți că te clatini și uneori chiar cazi.

Însă în realitate, amețeala este doar un factor vag ce vine la pachet adesea și cu alte simptome precum greața, senzația de vomă, o anxietate neexplicată și leșinul.
Analizând simptomele aferente se poate pune un diagnostic de boală, deși amețeala în sine nu reprezintă o afecțiune. Există mai multe tipuri de amețeli:
Vertijul, o problemă de echilibru
Putem vorbi despre un vertij în momentul în care apare sentimentul de mișcare, mai ales în momentele de repaos. Tot ce este în jurul tău se mișcă, iar acest simptom poate adesea semnala o problemă la nivelul urechii interne, fiind afectat sistemul de echilibru al organismului. Specialiștii afirmă că aproximativ jumătate dintre pacienții care merg la medicul specialist acuzând senzația de amețeală frecventă se confruntă cu vertij.
De asemenea, dezechilibrul este tot un simptom ce vine la pachet cu senzația de amețeală, în acest caz te poți confrunta cu senzația lipsei de echilibru, fiind posibilă chiar căderea.
Starea de anxietate
Stresul face multe victime, oamenii fiind din ce în ce mai îngrijorați, deprimați, triști, experimentând tot mai des senzația de claustrofobie. Toate aceste trăiri aduc și senzația de amețeală, sau este folosită pentru a descrie stările mai sus menționate.
Trebuie menționat faptul că amețelile care apar ocazional pot fi cauzate de oboseală sau de o hidratare necorespunzătoare. Însă în cazul în care aceasta se repetă poate ascunde anumite afecțiuni precum:
Anemie și migrenă
Carențele de vitamine din organism sunt adesea semnalate prin diverse simptome, mai ales că ficatul este unul dintre organele vitale ale corpului și are nevoie de un aport vitaminic corespunzător și constant.
Astfel, în cazul unei eventuale anemii, corpul transmite prin intermediul unei amețeli că ai nevoie de ceva pentru ca el să funcționeze corespunzător. Așa apare și senzația de oboseală în permanență, în special atunci când vorbim despre o carență de fier.
Migrena, explicată ca fiind acea durere puternică de cap, poate fi acompaniată atât de senzația de amețeală cât și de senzația de greață sau de vomă, ori sensibilitate la lumină, conform click.ro. Atât vertijul cât și cefalee, pot să apară brusc.
Dacă în schimb amețeala apare într-o formă lentă și pe parcurs se intensifică și apare o dată cu ea durerea de cap din ce în ce mai puternică, iar vertijul se poate intensifica în funcție de poziția corpului, este posibil să fie prezentă o tumoră la nivelul cerebral.
În cazul tensiunii oscilante te poți confrunta adesea cu diverse stări printre care și senzația de amețeală, durerea acută de cap sau neplăcutele țiuituri în urechi. La orice simptom resimțit nu ezita să mergi la medicul specialist.

Comentarii: