LIFESTYLE SANATATE

Avertisment dur al specialiştilor: La ce ne expunem când consumăm băuturi energizante

Avertisment extrem de dur şi de luat în seamă al specialiştilor. La ce ne expunem când consumăm băuturi energizante şi cât de periculoase sunt acestea? Vă spunem noi.

 

Consumul de băuturi energizante, care promit energie într-o clipă, a luat amploare, mai ales în rândul tinerilor. Aceștia apelează la energizante, fără să se gândească la consecințe, ajungând, cel mai adesea, să le bea și în loc de apă.

 

Pe lângă efectul revigorant, de moment, al acestor băuturi, ar trebui să analizăm cu atenție eticheta acestor produse, în compoziția cărora se găsesc substanțe sintetice, care afectează iremediabil starea generală de sănătate.

Consumul regulat al băuturilor energizante poate provoca diverse probleme de sănătate: diabet, boli de inimă și de ficat, insomnii, nervozitate, anxietate, atac de panică și chiar depresie.

Principalul ingredient al acestor băuturi este taurina. Aceasta este produsă și de corpul uman, dar, în situații speciale: stres ori efort fizic și intelectual îndelungat, organismul elimină, prin urină, o mare cantitate de taurină. Taurina reglează temperatura atunci când este prea cald sau prea frig, reduce stresul, crește performanța, ajută la detoxifierea organismului.

Deși mulți cred că taurina este un derivat din produsele animale, trebuie cunoscut faptul că această substanță este una sintetică, produsă de companiile farmaceutice. Efectele sale pe termen lung asupra organismului sunt devastatoare, fapt pentru care băuturile ce conțin acest ingredient au fost interzise în multe țări.

Cafeina, nelipsită din componența acestor băuturi, determină, încet, dar sigur, dependența. Aceasta stimulează sistemul nervos central. Într-o cutie de băutură energizantă se găseste o cantitate ceva mai mare de cafeina decât într-o ceașcă obișnuită de cafea. Când efectul cafeinei trece, persoana devine înceată, letargică, uneori confuză și de aici dorința de a mai bea încă o doză și apoi încă una.

Un alt ingredient-bombă al energizantelor este zahărul. Cele mai multe dintre băuturile energizante conțin cantități mari de zahăr. Nu numai că îți aduc kilograme în plus, dar consumul unei cantități mari de zahăr crește și nivelul glucozei în sânge, ceea ce va duce la producerea unei cantități mai mari de insulină, care la rândul ei va contibui la o scădere bruscă a nivelului de zahăr în sânge. Prezența zahărului face ca starea de bine, pe care o resimți în urma consumului de băuturi energizante să fie una artificială.

Pericolul maxim – combinația dintre energizant și alcool

E o modă printre tineri, și nu numai, să amestece în pahar tării și băuturi energizante. E mai periculos decât ți-ai putea închipui. Stimulanții puternici continuți de băuturile energizante pot induce un stres suplimentar asupra organismului, în timp ce îți oferă senzația de energie. Pe de altă parte și alcoolul este un stimulant, dar care se transformă rapid într-un relaxant pentru sistemul nervos. Combinația dintre cele două e periculoasă pentru că energizantul minimizează efectul primar al alcoolului și te poate face să crezi că ești suficient de “treaz” încât să mai bei vreo 2-3 pahare.

Pentru a nu vă expune pericolelor din cutiile cu băuturi energizante, este recomandat să apelați la metode naturale de combatere a stării de oboseală și a lipsei de energie, conform antenasatelor.ro. Un somn bun, o dietă sănătoasă, mai puține ore de muncă și mai multă relaxare vor avea un efect mai bun și nu vă vor pune în pericol sănătatea.

Comentarii: