SANATATE

Ce spun POFTELE despre organismul tău

Îți sunt atât de cunoscute acele momente în care trebuie neapărat să mănânci… ceva dulce, ceva sărat sau ceva acru… Cu toții avem diferite pofte alimentare din când în când, însă, după cum afirmă experții în sănătate și studiile, fiecare poftă pe care o ai poate ascunde o afecțiune mai gravă sau lipsa anumitor substanțe nutritive din organism.

Unele pofte indică o dependență de zahăr, pe când altele un nivel ridicat al stresului sau oboselii. Iată ce ascunde fiecare poftă pe care o ai!

1. Pofta de DULCE

Probabil, este cea mai des întâlnită… Potrivit unui studiu realizat în urmă cu 10 ani, efectul zahărului asupra organismului uman este comparabil cu cel pe care îl are nicotina sau alte droguri care creează dependență.

Foto: Pinterest.com

Zahărul stimulează organismul să elibereze serotonină, substanță care îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, cu cât mai mult zahăr consumi, cu atât mai mult îți vei dori să consumi. Cu toate că pofta în sine nu reprezintă o problemă, consumul regulat de zahăr poate duce la o dietă nesănătoasă, care are efecte secundare negative și grave.

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

Ce spune CULOAREA PĂRULUI tău despre CÂT de bună ești în pat

Metodele prin care puteți arde MAI MULTE CALORII zilnic

2. Poftă de paste, pâine, covrigi și alți carbohidrați

Dacă ți-este poftă în mod regulat de carbohidrați, cum ar fi pastele sau pâinea albă, corpul tău s-ar putea să fie supus unui nivel ridicat de oboseală. Mulți oameni au poftă de carbohidrați deoarece simt nevoia unui impuls de energie rapid, iar carbohidrații reprezintă principala noastră sursă de combustibil.

Foto: Pinterest.com

Cu toate acestea, pofta de carbohidrați poate fi declanșată și din cauza unui factor psihologic. Multe diete încearcă să reducă aportul de carbohidrați, așa că vei vrea să mănânci mai mult din produsele interzise.

DE CE medicamentele placebo funcţionează chiar dacă pacientul ȘTIE că i se administrează placebo

Bea ZILNIC un pahar cu suc de roşii! Află cum le poți CONSERVA pentru a-și păstra toate proprietățile

Alimentația nativilor din zodiile de APĂ. Alimente benefice și alimente PERICULOASE

3. Poftă de carne roșie, burgeri și friptură

Dacă ți-este poftă de o friptură de vită sau de un burger, s-ar putea ca organismul să-ți transmită că nu aduci un aport suficient de proteine dietei tale. Oricine face multă mișcare și urmează o dietă vegetariană este predispus la astfel de pofte. Aceeași poftă ar putea indica o deficiență de fier sau vitamina B.

Foto: Pinterest.com

4. Poftă de mâncăruri condimentate

În momentul în care organismul poftește la alimente condimentate, s-ar putea să îți transmită că încearcă să se obișnuiască cu temperaturile înalte. Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, poate induce termogeneza, procesul prin care celulele transformă energia în căldură.

Foto: Pinterest.com

Termogeneza este o modalitate prin care organismul își menține temperatura, fiind cel mai des observată la animalele care hibernează. De asemenea, consumul de alimente picante poate stimula metabolismul, ajutându-te să transpiri mai mult și să-ți răcorești organismul.

„Dieta militară”. Ce spun nutriționiștii armatei despre ea

Deodorantul sau antiperspirantul? Care este mai SĂNĂTOS

Cum mănânci ”BRÂNZA CU ROȘII” FĂRĂ să te îngrași

5. Pofta de ciocolată

Cine poate rezista gustului delicios al ciocolatei? Poftele pentru acest aliment apar atunci când corpul are nevoie de magneziu, crom, complexul de vitamine B și / sau acizi grași esențiali. De asemenea, pofta de ciocolată poate fi asociată unei nevoi emoționale, datorită faptului că stimulează producerea serotoninei.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: