SANATATE

Cele mai nesănătoase OBICEIURI alimentare ale romanilor

Foto: Pinterest.com

Programul încărcat de peste zi, stresul cotidian și procesarea industrializată a alimentelor sunt principalii factori care au dus la schimbarea obiceiurilor alimentare.

Bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau cancerul sunt boli cu o prevalență tot mai mare în rândul populației, care pot fi prevenite cu ajutorul unei diete echilibrate din punct de vedere nutrițional. Specialiștii atrag atenția asu­pra faptului că tot mai mulți români au tendința de a mânca alimente tot mai bogate în kilocalorii, de a lua masa la ore târzii în noapte sau de a nu se hidrata corespunzător.

Iată lista celor mai nesănătoase obiceiuri alimentare tot mai des adoptate de români:

Principala masă a zilei este cina

Din cauza unui program încărcat, avem tendința ca masa cea mai consistentă a zilei să fie luată seară, deși, potrivit nutriționiștilor, micul dejun ar trebui să fie cea mai importantă masă a zilei. 25% dintre români iau micul dejun o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Aceștia sunt în special tineri cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.

Foto: Pinterest.com

Potrivit unui studiu Omnibus, 16% dintre români aleg o gustare rapidă la micul dejun, ce constă în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandviciuri, variante mai puțin sănătoase. “Pentru a avea o alimentație echilibrată, nu trebuie să renunțăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul Institutului Național de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”. Nutriționiștii precizează că masa de seară trebuie să fie una cât mai ușoară și săracă din punct de vedere caloric, pentru că metabolismul încetinește seara și riscăm să luăm în greutate.

Poziţii sexuale pe care trebuie să le încerci pe PLAJĂ

Bărbații care desfășoară exerciții fizice INTENSE au o VIAȚĂ SEXUALĂ mai puțin activă / STUDIU

Ea a fost cea mai sexy apariţie de la Summit-ul G20! A atras toate privirile

Zilnic, consumăm același sortiment de mâncare

“Astăzi avem o mare diversitate de alimente, dar, în realitate, hrana noastră este monotonă și provine din câteva cereale, cartofi prelucrați în fel și chip, câteva sortimente de carne – în special cea grasă, ouă obținute de la păsări crescute în condiții industrializate, grăsimi artificiale și uleiuri suprarafinate”, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Foto: Pinterest.com

Specialistul afirmă că organismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutrienți esențiali pentru a se dezvolta și pentru a rămâne sănătos fizic și mental. “Alimentația mileniului trei este într-adevăr gustoasă, dar devitalizată”, subliniază prof. dr. Mencinicopschi.

Greşelile de stil care te fac să pari NEÎNGRIJITĂ

Ce spun OBICEIURILE noastre despre stilul de viață

Prânzul la serviciu, în funcție de STILUL DE VIAȚĂ

Fructele și legumele sunt mâncate ocazional

Nutriționiștii avertizează că, pentru buna funcționare a organismului, trebuie să mâncăm zilnic fructe și legume. “Jumătate din masa zilnică trebuie să conțină fructe și legume. Aceste alimente sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiale organismului”, menționează nutriționistul Mencinicopschi.

Foto: Pinterest.com

Asezonăm tot felul de sosuri la aproape orice

Medicii spun că sosurile adăugate la friptură cu o porție de cartofi prăjiți cresc valoarea calorică a preparatului. Dacă tot nu putem renunța la sosuri, specialiștii recomandă să alegem sortimente sănătoase, precum muștarul. Acesta taie din kilocaloriile fripturii și cartofilor.

De ce tresărim în timp ce dormim. Explicațiile specialiștilor

Cum poți ARDE 2000 de calorii într-o zi

Ce să mănânci în concediu, fără să te îngrași / Grecia, Turcia, Italia, Portugalia, Spania,Tunisia

Băuturile carbogazoase au înlocuit apa

Nutriționiștii spun că organismul trebuie să fie în permanență hidratat. Sucurile cumpărate din comerț deshidratează organismul. Un alt minus al acestor băuturi este că nu oferă corpului nicio substanță nutritivă.

Comentarii: