Mirosul neplăcut al picioarelor nu provoacă doar discomfort olfactiv pentru tine, ci poate genera situații stânjenitoare când te afli în compania altor persoane. Mai mult, mirosul rămâne imprimat în interiorul încălțămintelor și ajunge să te urmărească zi de zi. Din fericire, există soluții la îndemână pentru a tranșa bătălia cu mirosurile.
Cercetătorii au constatat că mirosul urât al picioarelor se datorează unei bacterii, care se ”hrănește” cu celulele moarte și cu transpirația eliminată. Cu unele produse pe care le ai la îndemână, în bucătărie sau în cămară, poți rezolva în mare parte această problemă, potrivit Libertatea.ro.
Înmoaie-ți picioarele în apă cu sare sau bicarbonat
Într-un lighean cu apă caldă, dizolvă o jumătate de pungă de sare și stai cu picioarele acolo timp de 20 de minute. Sarea va extrage umezeala din tălpi și va ataca bacteria. Repetă procedeul zilnic, timp de două săptămâni și picioarele tale nu vor mai transpira atât de tare. Specialiștii recomandă sarea Epsom (sare amară sau sulfat de magneziu), care neutralizează infecțiile microbiene și implicit mirosul produs de picioare. În plus, baia cu sare Epsom este liniștitoare pentru picioarele obosite! Dar, atenție! Folosește sare Epsom numai seara, înainte de culcare, pentru că după aceea trebuie să stai fără ciorapi, timp de câteva ore.
CITEȘTE ȘI: Cum RECUNOȘTI o portocală că este coaptă și dulce
Marele secret al verzei murate: Vindecă o boală cruntă
La rândul său, bicarbonatul de sodiu neutralizează PH-ul transpirației și reduce numărul de bacterii de la suprafața pielii. Așadar, pune bicarbonat de sodiu în apa călduță (o lingură la un litru de apă). După ce se dizolvă, ține picioarele în această soluție circa 15-20 de minute, în fiecare seară, timp de o săptămână. Poți presăra puțin bicarbonat de sodiu chiar și în încălțămintea pe care urmează să o porți a doua zi. Acesta va absorbi în bună parte mirosul neplăcut.
Ceai negru, salvie sau ghimbir
Ceaiul negru conține acid tanic. Acesta ucide bacteriile producătoare de miros urât la picioare. De asemenea, închide porii și reduce cantitatea de transpirație eliminată de picioare, astfel că bacteriile vor rămâne fără ”hrană”. Ține picioarele muiate în ceai negru (3-4 pliculețe de ceai, la două-trei căni de apă) timp de 20 de minute, în fiecare zi, timp de cel puțin o săptămână.
Și frunzele de salvie conțin acid tanic. În plus, ele conferă picioarelor miros plăcut. Așadar, ține muiate picioarele în ceai de salvie, înainte de culcare. Poți plasa câteva frunze chiar în interiorul pantofilor, înainte de încălțare.
Ghimbirul e și el bun. Pune pireul de la o rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă fierbinte, timp de 15 minute. După ce strecori soluția obținută, fă masaj picioarelor cu acest lichid, înainte de culcare. Repetă procedura timp de cel puțin două săptămâni.
CITEȘTE ȘI: Cum îţi încălzeşti maşina iarna: Sfaturi practice pentru toţi şoferii
Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt
Băi cu oțet
Nu ai la îndemână ingredientele de mai sus, “atacă” sticla de oțet din bucătărie. Înmoaie-ți picioarele într-un amestec de oțet și apă (o parte oțet, două părți apă) și stai acolo o jumătate de oră, o zi pe săptămână. De asemenea, piatra de alaun este recunoscută ca fiind o alternativă naturală pentru deodorantele din comerţ. Amestecă o linguriță de pulbere de alaun într-o cană de apă caldă, după care, spală-te pe picioare cu această soluție. După ce picioarele s-au uscat complet, presară încă un pic de pulbere de alaun pe pielea deja uscată.
Detoxifiază-ți organismul!
Dacă aceste procedee nu dau rezultatele scontate sau au doar un efect parțial, trebuie să conștientizezi faptul că organismul tău are nevoie de o detoxofiere. Eliminarea toxinelor este foarte importantă, deoarece un corp detoxifiat, reduce posibilitatea apariției mirosului greu dat de transpirație. Dietele pentru detoxifiere trebuie să conțină alimente bogate în vitamine. De asemenea, evită să consumi alcool, țigări, cafea, ciocolată, băuturi răcoritoare care conțin cofeină și alte alimente care conțin diverse toxine.
Respectă regulile de igienă corporală
Dar, pe lângă astfel de remedii naturiste, trebuie să respecți câteva reguli esențiale, pentru a preveni mirosul neplăcut al picioarelor și al încălțărilor.
– În primul rând, spală-ți picioarele cât mai des și fă din igiena proprie o rutină.
– Spală-te ori de cate ori ai ocazia, pentru a evita înmulțirea bacteriilor care se formează în șosetele și în papucii tăi.
– În mod normal, este suficient să te speli des pe picioare, cu apă călduță și săpun antibacterian.
CITEȘTE ȘI: TESTUL SIMPLU care îți spune dacă AI PROBLEME cu tiroida
GREȘEALA clasică pe care o fac toți șoferii iarna
Iată pe scurt și alte reguli:
– Poată doar șosete făcute din bumbac (evită orice fel de sintetice pentru că îți fac picioarele să „putrezească”);
– Nu purta niciodată adidași fără șosete( șosetele au și ele un rol, să-ți protejeze picioarele și să absoarbă transpirația); Usucă-ți bine picioarele înainte să-ți pui o pereche nouă de șosete;
– Dacă știi că îți transpiră picioarele mai mult, folosește un antiperspirant;
– Nu purta aceeași pereche de adidași în fiecare zi, dă-le un răgaz de o zi-două să se aerisească;
– Dacă faci un sport, trebuie să ai o pereche de încălțăminte specială pentru actvitatea respectivă;
– Când ai ocazia, spală branțul adidașilor;
– Dacă adidașii s-au udat de la ploaie/zăpadă sau ai călcat din greșeală într-o băltoacă, lasă-i la uscat sau pune-i la spălat înainte să-i porți din nou;
– Poți să-ți cumperi și branțuri speciale, de la farmacie, care rezolvă în parte problema mirosului.