REVIEW

Dublu standard: DE CE în cazul parfumurilor de la noi mirosul dispare mai rapid

Foto: Pinterest.com

Specialisti parfumieri de la Paris, dar si chimisti din universitatile romanesti, au dezvaluit secretul aromelor care nu se vad pe etichetele flacoanelor. Se numesc precursori de absorbtie si sunt depistati doar in laborator, avand un rol extrem de important in chimia parfumului.

Si in privinta parfumurilor exista voci din industrie care sustin sus si tare ca nu exista nicio diferenta intre produsele aceluiasi brand, in functie de tara, scriu cei de la stirileprotv.ro

Gerald Ghislain este parfumier in Paris, face parfumuri de nisa. Este expert in esente si face parte dintr-un grup international de parfumieri la care apeleaza toate numele mari din lumea modei, atunci cand vor sa scoata pe piata parfumuri Ghislain a declarat pentru PROTV ca „In Franta avem multe reguli legislative si nu ne putem juca cu formulele de fabricare” , insa, in ceea ce priveste piata sud-europeana: „Nu folosesc elementele care fixeaza parfumul pe piele. De exemplu, una e o esenta pe pachuli naturala si alta este cea care seamana cu pachuli, nu inseamna ca nu e buna, dar este alta calitate. E o chestiune de folosire a materiilor prime. Desigur ca materia prima conteaza, pentru ca unele rezista mai mult. E important sa reziste mai mult pe piele, desigur, un client asta vrea, tine de materia prima. Sunt alte ingrediente care se pun pentru a intra mai bine in piele? Da, se intampla in laboratoarele mari, au niste substante sintetice, dar asta nu inseamna ca nu sunt bune, pentru ca sunt bune, chimistii gasesc acele molecule pentru a le face sa reziste mai mult.”

Magda Mititelu de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti spune ca are fosti studenti care lucreaza in prezent in industria parfumurilor din Franta si Italia si acestia i-au dezvaluit un amanunt important, in privinta diferentelor de la o tara a alta.

De ce NU trebuie să arunci oriunde biletul de avion sau boarding pass-ul

Primăria Romei vrea să restricționeze accesul turiștilor la Fontana di Trevi

Revoluţie în medicină: S-a descoperit planta care poate vindeca 100 de boli

„E vorba de niste ingrediente naturale, numite precursori de absorbtie, folosite si in creme, care ajuta produsul sa penetreze mai bine in piele, fie ca el adera foarte bine si persista” afirma Magda Mititelu

Elementele care sunt folosite pentru aderenta la piele sunt ingrediente sintetice. Chimistii gasesc mereu molecule noi.

E drept ca in multe magazine de profil din Franta, Germania sau Italia, pretul parfumurilor este de multe ori mai mare decat in magazinele similare de la noi. Legislatia ii obliga pe producatori sa aiba aceeasi reteta oriunde in lume, insa nu exista nicio obligatie referitor la ingredientele care fixeaza esentele pe piele.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie, sustine ca ingedientele care fixeaza esentele pe piele „ajuta ca preparatul respectiv sa treaca prin piele, aici difera capacitatea lor de a patrunde cat mai adanc in piele, conteaza foarte mult.”

Situatia importurilor masive e similara si in alte tari est europene, cu mentiunea ca acolo autoritatile iau atitudine in privinda diferentelor de calitate. Cehii au fost primii care au cerut ca producatorii si furnizorii sa informeze corect asupra dublului standard la produse.

Horoscop luna MAI 2017: suflu nou, elan și forță, dar ne expune și la pericole

Mai mult sex duce automat la o relație mult mai fericită, nu? Cercetătorii au aflat ALTCEVA!

„Vrem ca legislatia sa prevada foarte clar ca produsele care la prima vedere sunt similare sa aiba in compozitie aceleasi ingrediente sau, daca nu au aceeasi compozitie, sa fie specificat pe eticheta ca sunt produse pentru Cehia, respectiv Germania, dupa caz.” a afirmat in repetate randuri Marian Jurecka, ministrul Agriculturii din Cehia.

Au urmat autoritatile maghiare, care sustin ca din 100 de produse verificate, peste 70% au fost identificate cu diferente de calitate. Si ei cer ca etichetarea marfurilor sa se faca diferentiat, acolo unde exista dublu standard.

Foto: stirileprotv.ro

Ce fac autoritățile de la noi

Spre deosebire de celelalte state europene care au luat atitudine in privinta dublului standard al calitatii diverselor produse comercializate pe pietele lor, declaratia ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost mai mult decat elecventa : „Sa nu introducem dezordine in sistem, sa nu alarmam lumea.”

Mai mult, in Romania, ministrul Agriculturii Petre Daea a preferat sa ceara ajutorul altor state membre care sa trimita la Bucuresti probe ale unor alimente similare, pentru comparatie. Motivarea a fost la fel de halucinanta: „Nu avem competente legale pentru a preleva probe de pe teritoriul altui stat.”

Cel mai probabil, inca le asteapta si nimeni nu si-a pus problema achizitiei directe sau online a unor produse care sa fie comparate, asa cum au facut vecinii cehi si maghiari.

Cămașa MAXI, una dintre tendințele de necontestat ale primăverii-verii 2017

TRUCURI/ Cum să cureţi cuptorul aragazului RAPID și fără bătăi de cap

Pastilele care îţi fac mai mult RĂU decât bine: La ce riscuri de expui

In schimb, sefa Institutului pentru Bioresurse Alimentare sustine ca autoritatile noastre au si competenta si parghiile sa faca teste comparative, cu rezultate rapide. Daca se doreste cu adevarat:  „Romanii apeleaza la tot mai multe produse de import, dar studiile arata ca suntem printre cei mai putin informati consumatori. Marii producatori, importatorii si retailerii sunt liberi sa adapteze calitatea marfurilor, in functie de reactia pietelor” sustine Nastasia Belc, director IBA.

Atunci cand consumatorii nu taxeaza diferentele de calitate, desi ele exista si sunt dovedite prin analize, fiecare produs pus in cos si platit la casa este considerat un indicator de satisfactie. Fie ca le place sau nu, romanii accepta situatia dublului standard, pe o piata europeana uriasa, in care traim cu impresia ca avem acces rapid si ieftin, la tot ce e mai bun pentru noi.

Comentarii: