SANATATE

Mărarul, rodia, soia – alimentele INTERZISE copiilor până la vârsta majoratului

Atât bărbaţii, cât şi femeile sintetizează hormoni estrogenici. Estrogenii sunt responsabili pentru dezvoltarea caracterelor sexuale şi a funcţiei sexuale feminine – dezvoltarea sânilor şi apariţia ciclului menstrual. La bărbaţi, mici cantităţi de estrogeni sunt sintetizate de către glandele suprarenale şi de testicule. Mici cantităţi de estronă sunt sintetizate în corp în majoritatea ţesuturilor, în special în ţesutul adipos şi în muşchi. Şi atunci de ce sunt puse în discuţie o mulţime de probleme referitoare la estrogeni?

CITEȘTE ȘI: Topul celor mai buni taţi ai zodiacului

În natură, există estrogeni sintetizaţi de mamifere, fitoestrogeni care se găsesc în plante, cum ar fi soia şi xeno-estrogeni. Ultimii au fost creaţi de om şi se găsesc în plastic, îngrăşăminte chimice pentru agricultură. Sunt cei mai periculoşi.

Estrogenii secretaţi de oameni. Unde apar?

La femei, estrogenii sunt sintetizaţi în principal la nivelul ovarelor şi la nivelul placentei în timpul sarcinii. Mici cantităţi sunt de asemenea sintetizate de către glandele suprarenale. Un test estrogenic măsoară titrul celor mai importanţi hormoni estrogenici (estradiol, estriol şi estronă) dintr-o mostră de sânge sau urină.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre personalitatea ta: Cum afli totul cu ajutorul ochilor

Estradiolul este hormonul cel mai frecvent măsurat la femeile fără sarcină. Cantitatea de estradiol din sânge este variabilă de-a lungul ciclului menstrual. Estrona poate fi măsurată în rândul femeilor care au trecut la menopauză pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea măsurată la persoanele care suferă de cancer ovarian, testicular sau de glande suprarenale.

Hormonii estrogeni sunt esenţiali pentru funcţionarea organismului oricărei femei.

Printre efectele lor, se numără şi acumularea de grăsime. Nu vorbim însă de un efect de nedorit, dacă nivelul lor se menţine în limite normale. Ţineţi cont că menstruaţia nu apare la fetiţe decât în momentul în care se atinge o greutate critică, care implică şi ţesut gras. De aceea, în cazul fetelor foarte slăbuţe, menstruaţia apare foarte târziu, după 14 ani.

CITEȘTE ȘI: Ajută la dietă, aduce strălucire pielii și reglează sistemul hormonal. Vezi care este LEGUMA COMPLETĂ!

La polul opus, creşterea peste limita normală a nivelului de estrogeni din corp se manifestă prin migrene, oboseală, scăderea libidoului, creşterea tensiunii arteriale şi chiar exces ponderal.

De ce sunt periculoşi proprii hormoni?

Şi de ce ar fi periculoşi atâta vreme cât sunt hormoni pe care îi producem? Spre exemplu, o menstruaţie apărută prea devreme (sub 12 ani) şi terminată prea târziu (peste 54 de ani) înseamnă expunerea la o cantitate masivă de estrogeni. Acesta este unul dintre co-factorii apariţiei cancerelor genitale şi de sân.

Dacă vă aflaţi în această categorie, nu rataţi anual vizita la medicul ginecolog. Vă veţi face ecografie obligatoriu de sân plus axilă, ecografie transvaginală, testul Papanicolau. Mergeţi însă fără frică şi regulat la medic pentru că aceste tipuri frecvente de cancer nu apar dintr-o dată, ci cu leziuni precanceroase.

Grăsimea abdominală are efect estrogenic

Dar pe lângă expunerea de lungă durată la estrogeni, ţineţi cont că şi grăsimea abdominală are efect estrogenic. Imaginaţi-vă încă un organ endocrin pentru care n-am fost proiectaţi şi care ne face rău. O femeie supraponderală are risc maxim de diabet, dar şi de afecţiuni cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI: Reclame peste tot, fără a preciza CÂND și CÂT sunt de periculoase: SUPLIMENTELE de substituție hormonală la menopauză

Însă grăsimea în exces poate determina în anumite condiţii şi cancerul de endometru, mucoasa uterului, dar şi cancerul de sân, adică două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la sexul feminin. Explicaţia? “Grăsimea secretă mai mult estrogen pentru că estrogenul se secretă şi la nivelul ovarului şi în celulele adipoase şi în cele suprarenale”, spune col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog, potrivit site-ului csid.ro.

Estrogenul în exces are efecte secundare la nivelul a două organe dependente de acest hormon. Este vorba de sân şi de mucoasa uterină. “Dar niciodată cancerul de endometru şi de col uterin nu apar din prima, ci se manifestă cu leziuni premergătoare, aşa-numitele leziuni precanceroase”, explică col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog.

Fitoestrogenii nu fac rău!

În mod natural, unele vegetale conţin fitoestrogeni. Este vorba de mărar, rodie, soia (cu cea mai mare concentraţie). Acest tip de alimente nu se oferă copiilor până la vârsta majoratului, deoarece îi expuneţi inutil la estrogeni. Nu sunt recomandaţi celor mici, dar alimentele cu fitoestrogeni pot fi consumate fără probleme la maturitate, atât de către femei, cât şi de către bărbaţi, într-o alimentaţie diversă.

Pe de altă parte, nu vă gândiţi la o alimentaţie vegetariană strictă dacă vreţi să aveţi copii. “Mamele care au o alimentaţie vegetariană strictă prezintă risc să nască băieţei cu modificări ale organelor sexuale externe”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. “Pe de altă parte, dacă luaţi suplimente alimentare pe bază de izoflavone (derivaţi de fitoestrogeni) ar trebui să faceţi acest lucru sub supraveghere medicală”, avertizează prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Xenoestrogenii sunt cei mai răi

Este vorba de substanţe de sinteză care ajung în organismul uman şi au efect asemenea estrogenilor. Cât priveşte perioada copilăriei şi adolescenţei, s-a demonstrat până acum că estrogenii sintetici au efect doar asupra micuţilor supraponderali. “Totul depinde de indicele de masă corporală, adică de greutate. Dacă un copil gras ajunge în contact cu o sursă de alimente contaminată, are riscuri mai mari să îi crească sânii şi să se declanşeze pubertatea decât un copil slab”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

CITEȘTE ȘI: NU este lipsa ambiției! HORMONII care declanșează foamea îți DISTRUG dieta

Cel mai adesea, alimentele pot fi contaminate cu DDT, cu efect estrogenic înalt. “Deşi este interzis, DDT-ul încă se regăseşte frecvent în alimente pentru că se biodegradează foarte greu. Durata lui de viaţă este de peste 100 de ani şi se va regăsi în alimentele noastre, din păcate, mulţi ani. Mai ales în alimentele grase pentru că este liposolubil”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Aşadar, alimentele grase sunt cele care atrag din sol o cantitate mai mare de contaminanţi cu efect estrogenic. Este vorba de carne cu grăsime, de brânzeturi. Iată un argument să le reduceţi consumul. Aceasta mai ales în perioada sarcinii. “Dacă mama consumă alimente contaminate cu DDT, acestea trec prin bariera placentară şi mai ales perioada în care predipocitele se transformă în adipocite, deci celulele ţesutului gras. În felul acesta, va apărea o predispoziţie chiar la nou născut de a avea obezitate”, continuă prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Acelaşi risc de îngrăşare excesivă apare şi în jurul vârstei de 8, 9 ani la copiii care mănâncă alimente contaminate cu DDT. De aceea, specialiştii recomandă consumul de produse ecologice măcar în sarcină şi în perioada copilăriei. Şi fibrele sunt indicate pentru că elimină din organism grăsimile îmbibate cu substanţe periculoase.

Nu ţineţi PET-urile la soare!

Pe de altă parte, şi în produsele non-alimentare există substanţe cu efect estrogenic. Este vorba de ftalaţi găsiţi în cosmetice. Ftalaţii se găsesc însă şi în ambalajele PET. Aceasta nu înseamnă că trebuie să le evitaţi, ci doar să ţineţi cont de o recomandare generală. Dacă sunt expuse la soare, ftalaţii trec fie în apă, în lapte, în bere şi în orice aliment care a fost ambalat.

CITEȘTE ȘI: Care sunt CELE MAI SIGURE recipiente de plastic în funcție de CODURILE inscripționate

O altă substanţă cu efect estrogenic este bisfenolul A, prezent în obiectele din plastic tare. Acesta a fost interzis de către Comunitatea Europeană. Bisfenolul A o substanţă neurotoxică, carcinogenă, care prăbuşeşte sistemul imunitar. De obicei, nu apare pe etichetele articolelor de uz casnic.

Comentarii: