NUTRITIE

NU este lipsa ambiției! HORMONII care declanșează foamea îți DISTRUG dieta

Foto: Pinterest.com

În ultimii douăzeci de ani, oamenii de știință din toată lumea au studiat problema foamei pe care o resimțim cu toții, modul cum funcționează aceasta, care sunt factorii declanșatori și cum pot fi controlați.

Astfel, a ieșit la iveală faptul că sunt nu mai puțin de 15 hormoni care au un rol în apariția foamei, trei dintre ei fiind principali.

Trei hormoni principali sunt responsabili de declanșarea foamei

Când vine vorba de resimțirea foamei, în diverse grade, trei hormoni sunt cei mai importanți: leptina, grelina și neuropeptida Y (NPY).

TRUCURI pentru a scăpa de senzația de foame

Cele mai frecvente METODE prin care poţi fi înşelat chiar într-un mare restaurant

De ce NU este indicat să comanzi anumite produse online

Leptina– Este un hormon care reglează metabolismul și are impact major asupra greutății corpului. Datorită leptinei, creierul primește semnalul că ne-am săturat după ce am mâncat, de aceea este considerată unul dintre secretele combaterii obezității, a tulburărilor metabolice și chiar și a unor boli inflamatorii.

Grelina –Este hormonul care creşte pofta de mâncare şi reglează greutatea corpului. Se eliberează de către stomac şi transmite creierului (hipotalamusului) senzaţia de foame (este un semnal care stimulează apetitul). Concentraţia creşte imediat înainte de masă şi scade în următoarele aproximativ trei ore de la servirea mesei.

Foto: Pinterest.com

Neuropeptida Y– Acționează în hipotalamus prin creșterea apetitului și a senzației de foame. Este unul dintre cei mai puternici hormoni orexigenici. Alături de grelină, acest hormon face foame de nestăvilit. Când creșterea de NPY este cronică, apetitul este constant, pofta de dulciuri la fel, iar îngrășarea este rapidă și accentuată.

Mănâci sănătos, dar îți este foame în permanență? Ferește-te de acest INGREDIENT!

Bateriile smartphone care se încarcă în cinci minute, disponibile de anul viitor

Pesticidele, otrava din fructele și legumele noastre. VEZI care au conținutul cel mai mare

Ce trebuie să faci ca să nu declanșezi hormonii foamei

Sunt trei mari declanșatori ai hormonilor foamei care duc la o îngrășare rapidă.

Lipsa somnului suficient

Dacă nu acumulezi orele de somn necesare, atunci îngrășarea e garantată. Spre exemplu, două nopți de somn insuficient înseamnă 45% carbohidrați adăugați inconștient în meniu. De ce? Pentru că se ”activează” leptina și grelina.

Stresul

Acesta crește nivelul de cortizol care la rându-i sporește procesul de inflamație în întregul corp. Acest proces duce, în timp, la rezistență la leptină. În plus, se stimulează eliberarea hormonului neuropeptide Y. Astfel, semnalele de sațietate vin foarte târziu când deja porțiile exagerate de mâncare au fost devorate.

Dieta/ postul

Ruperea echilibrului acestor trei hormoni poate fi cauzată și de diete drastice și de post. Un studiu efectuat asupra câtorva sute de obezi a evidențiat că, urmând o dietă de circa 550 de calorii pe zi, timp de 10 săptămâni, slăbirea s-a produs, pierzându-se circa 15 kilograme.

TRUCURI pentru a scăpa de senzația de foame

Cele mai frecvente METODE prin care poţi fi înşelat chiar într-un mare restaurant

De ce NU este indicat să comanzi anumite produse online

În acest timp însă, leptina scăzuse cu 35%, în vreme ce grelina crescuse peste limită. Asta însemna că participanții scădeau în greutate, dar dorința de mese mai consistente și mai dese devenea tot mai greu de stăpânit, potrivit webmd.com

Așadar, conform savanților, de vină pentru momentul când renunți la dietă nu este nicidecum lipsa ambiției ci un dezechilibru important al nivelului de hormoni ai foamei.

Comentarii: