SANATATE

Oamenii de știință au explicat de ce avem coșmaruri și cum ne afectează ele sănătatea

insomnie parkinson

Toată lumea ar vrea să viseze numai vise bune sau să nu viseze deloc. Din păcate, mulți dintre noi au coșmaruri , iar unii chiar de mai multe ori pe săptămână. Potrivit experților, problema afectează câteva procente din populație.

Coșmarurile provoacă insomnie și ne afectează starea de spirit și funcționarea zilnică.

De ce visăm scene înfricoșătoare? Cum facem față coșmarurilor?

Visul este unul dintre cele mai complexe și misterioase aspecte ale somnului. După cum știm din experiență, visele pot fi iluzorii și atât de plăcute încât, atunci când ne trezim, regretăm că suntem încă treji.

Dar ele pot fi, de asemenea, ciudate, nerealiste sau înfricoșătoare, amenințătoare și stresante. Cu toate acestea, atunci când se repetă frecvent, ele reprezintă o problemă serioasă – perturbă calitatea și cantitatea somnului și au un impact negativ asupra vieții de veghe.

Nu orice vis urât poate fi numit coșmar. Un coșmar, după cum spun experții, este un vis realist cu un conținut deranjant care ne face să ne trezim. Atunci când apare, face mult mai dificil să adormiți din nou.

Coșmarurile implică în primul rând agresiuni fizice, persecuții și apariția unor forțe malefice.

CITEȘTE ȘI: Medic: Dacă vă este somn la aceste ore, este posibil să suferiți de vreuna din aceste boli

Când și cui apar coșmarurile?

Coșmarurile apar, de obicei, în timpul somnului REM (somn cu mișcări rapide ale ochilor), în a doua jumătate a nopții. La trezire, o persoană își dă seama ce s-a întâmplat în visul său. Adesea este neliniștită și nervoasă. Se observă o modificare a ritmului cardiac sau transpirație.

Este considerată o tulburare atunci când coșmarurile apar frecvent și interferează cu somnul, dispoziția și/sau funcționarea în timpul zilei. Studiile arată că între 2 și 8% dintre adulți au această problemă. Femeile sunt mai predispuse să raporteze coșmaruri decât bărbații. Cu toate acestea, coșmarurile sunt mai frecvente la copii, mai ales între trei și șase ani. Frecvența lor scade odată cu vârsta.

Cauzele coșmarurilor

Oamenii de știință nu sunt de acord asupra originii coșmarurilor. Există mai multe teorii. „Mulți experți cred că visarea este modul în care mintea procesează emoțiile și consolidează memoria. Prin urmare, visele urâte pot fi parte a unui răspuns emoțional la frică și traume”, afirmă Fundația Somnului.

Coșmarurile în timpul somnului sunt frecvente, printre altele, la persoanele cu PTSD. Se presupune că, în timpul coșmarului, emoțiile și problemele cu care ne confruntăm în timpul zilei devin personaje și scenarii care ne ajută să le înțelegem și să le gestionăm mai bine.

Experiența anxietății este asociată cu un risc mai mare de coșmaruri. O schimbare importantă – moartea unei persoane dragi, mutarea casei – poate avea acest efect. Insomnia, apneea de somn, administrarea anumitor medicamente care afectează sistemul nervos, abuzul de substanțe, traumele și tulburările psihice și alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de coșmaruri.

Cum afectează coșmarurile sănătatea?

Coșmarurile recurente au un impact semnificativ asupra calității vieții. În primul rând, ele cauzează probleme de somn. Persoanele ale căror nopți sunt perturbate de coșmaruri se pot trezi neliniștite, ceea ce face dificilă relaxarea minții și revenirea la somn.

Teama de coșmaruri poate duce la evitarea somnului. Din păcate, acest lucru duce la coșmaruri și mai frecvente și la insomnie. Lipsa somnului, care poate fi cauzată de coșmaruri, poate contribui la dezvoltarea mai multor boli, inclusiv a bolilor de inimă, a depresiei și a obezității.

Somnul insuficient poate provoca somnolență excesivă în timpul zilei, schimbări de dispoziție și declin cognitiv, toate acestea având un impact foarte negativ asupra activităților zilnice și a calității vieții. Aceasta poate duce la probleme la locul de muncă, la școală sau în situații sociale.

Cercetătorii au legat, de asemenea, coșmarurile de gânduri suicidare sau chiar de tentative de suicid. Ar trebui consultat un medic dacă coșmarurile apar mai mult de o dată pe săptămână și persistă în timp, afectează somnul, starea de spirit și/sau activitățile zilnice și provoacă o teamă de a merge la culcare.

De asemenea, ar trebui să consultați un specialist atunci când coșmarurile au apărut odată cu administrarea unui nou medicament.

Cum să vă vindecați de coșmaruri?

Coșmarurile din timpul somnului, care apar rar, nu necesită, de obicei, tratament. Cu toate acestea, atunci când apar frecvent, psihoterapia, precum și medicamentele pot fi de ajutor. Identificarea cauzei principale și apoi „rezolvarea” acesteia poate face ca coșmarurile să fie mai puțin frecvente și mai puțin deranjante.

În unele cazuri, medicul poate decide să prescrie medicamente anti-anxietate, antidepresive sau antipsihotice. Acestea pot avea diferite efecte secundare, așa că merită să întrebați despre ele în timpul consultației.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință avertizează: Cel mai timpuriu semn al bolii Parkinson apare în somn

Indiferent dacă coșmarurile sunt frecvente sau apar sporadic, experții subliniază că, în primul rând, trebuie să se aibă grijă de igiena somnului. Este recomandat să se stabilească o oră de culcare și să se respecte un program de somn. Sunt recomandate metodele de relaxare.

După cum s-a menționat, chiar și respirația profundă poate ajuta la reducerea stresului care declanșează coșmarurile.

Cofeina și alcoolul trebuie evitate înainte de culcare. Cofeina poate stimula mintea, făcând dificilă relaxarea și adormirea.

Consumul de alcool înainte de culcare poate face ca faza REM să reapară în a doua jumătate a nopții, ceea ce poate agrava coșmarurile.

În mod ideal, cu o oră înainte de a merge la culcare, nu ar trebui să folosim nici un smartphone sau laptop. Imaginile negative pe care le putem vedea cresc probabilitatea apariției coșmarurilor.

Comentarii: