MOMS

Oferă libertate copilului tău! 20 de sfaturi ale Mariei Montessori

Medic și pedagog italian de renume, Maria Montessori a descoperit și perfectionat o metoda de educație a copiilor care pune accentul pe dezvoltarea independenței și pe o intervenție redusă a adulților astfel încât copiii să-și poată exprima și dezvolta calitățile native.

Deși nu a avut stdii de psihologie, Montessori ne-a lasat moștenire metoda îi carre îi învață pe copii să fie ordonați, să se concentreze asupra activităților pe care le desfășoară și să ia cele mai bune decizii faără a fi stimulați prin recompense sau amenințați cu pedepse.

Foto: illibraio.it

Steve Jobs, fondatorul Apple, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, actorii Michael Douglas și Hugh Grant, Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, Larry Page și Sergey Brin, fondatori ai Google, Bill Gates, fondatorul Microsoft, dar și moștenitorii Coroanei britanice, prinții William și Harry sunt doar câteva exemple de celebrități care au fost educate în sistemul de învățământ montessorian.

Foto: linkedin.com

Iată 20 de sfaturi ale Mariei Montessori, care, dacă ar fi citite de părinți măcar o dată pe lună, ar avea ca urmare nu doar îmbunătățirea relației cu copiii, dar și trecerea acestei relații la un alt nivel.

  1. Copiii învață totul din mediul înconjurător.
  2. Respectă-ți copilul în toate manifestările lui.
  3. Oferă-i libertate de mișcare în siguranță.
  4. Oferă-i libertatea de a face alegeri.
  5. Dă-i șansa să câștige tot mai multă independență.
  6. Invață-l prin prezentarea activității, nu prin corectare.
  7. Implinește-i nevoile și, în același timp, ajută-l să vadă care sunt și nevoile celorlalți.
  8. Ai răbdare! Dacă un copil are nevoie de mai mult timp pentru a învăța ceva, acordă-i-l.
  9. Un copil care este criticat frecvent învață să-i judece și el pe ceilalți.
  10. Dacă un copil se simte acceptat, învață să aibă încredere în el.
  11. Învață-l să-și repare greșeala atunci cînd a făcut una, încurajează-l în acest sens. Oprește-l atunci când acțiunile pe care vrea să le facă sunt potențial periculoase.
  12. Nu-ți vorbi de rău copilul, indiferent dacă acesta este sau nu de față.
  13. Concentrează-te mai degrabă pe ceea ce vrei să educi bun în el, nu pe răul pe care vrei să-l eviți.
  14. Intotdeauna fii pregătit să răspunzi când te solicită copilul, căci atunci are nevoie de ajutor.
  15. Când nu are nevoie de ajutor, nu interveni.
  16. Nu întrerupe un copil când este concentrat asupra unei activități: se odihnește, lucrează sau doar îi observă pe alții.
  17. Un aspect foarte important este mediul în care locuiește copilul și în care nu trebuie să se regăsească obiecte inutile.
  18. Intotdeauna vorbește și comportă-te cu copilul folosind cele mai bune maniere și oferă-i tot ce ai mai bun în tine. Puterea exemplului…
  19. Ajută-ți copilul să-și depașească imperfecțiunile. Fă acest lucru cu grijă, reținere și în liniște, cu înțelegere și dragoste. Publicul nu este deloc indicat în aceste cazuri!
  20. Ajută-l pe copil când caută o activitate și încearcă să treci neobservat atunci când și-a găsit-o deja.

Comentarii: