SANATATE

Principalele boli din cauza cărora te îngrași necontrolat

 

Există o serie de afecţiuni care au drept urmare dereglarea metabolismului, conducând la acumularea kilogramelor în plus, indiferent cât şi cum mâncaţi.

Specialiştii clasifică obezitatea în două categorii: obezitate de tip I (asociată consumului alimentar excesiv şi sedentarismului) şi cea de tip II, provocată de diverse afecţiuni. Dacă mâncaţi puţin, dar vă îngrăşaţi văzând cu ochii, este posibil să suferiţi de disfuncţii ale tiroidei, diabet de tip II, sindromul ovarelor polichistice sau depresie.

Cei care suferă „de glandă”, aşa cum se spune în popor, sunt cei mai predispuşi la îngrăşare. Apelând la opinia specialiştilor, am întocmit mai jos un top al celor mai frecvente boli care îngrăşă.

Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

SURPRINZĂTOR! Ceaiul preparat la microunde este mai sănătos. Ce a descoperit un cercetător australian

Cele mai frumoase modele de sandale WEDGE, pentru vara 2017

Hipotiroidism

Hipotiroidismul (tiroida „leneşă”) apare când glanda nu produce suficienţi hormoni, care să controleze consumul de energie. Afectează mai ales femeile de peste 45 de ani. Printre simptome se numără: creşterea nejustificată în greutate, oboseala, constipaţia, intoleranţă la frig, menstruaţii abundente sau subţierea firului de păr. „Glanda tiroidă este responsabilă de metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor. Chiar dacă mănânci puţin, rata metabolismului bazal este scăzută, arderile sunt lente şi grăsimile se depun mai uşor. Şi disfuncţiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de îngrăşare, mai ales în contextul sedentarismului”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Hipotiroidismul se tratează cu medicamente de substituţie hormonală.

Depresia

Depresia provoacă o creştere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, cu rol în reglarea metabolismului. „Trebuie să tratăm depresia din timp, pentru că astfel se poate reduce nivelul de cortizol, care duce la obezitate”, subliniază dr. Elizabeth Susman, de la Universitatea Penn State, autorul unui studiu pe acestă temă.

Cum scapi de senzaţia de foame şi de pofte cu ajutorul plantelor

De ce este bine să pui leuştean în ciorbă?

LEGUMA COMPLETĂ care ajută la dietă, reglează sistemul hormonal şi aduce strălucire pielii

Sindromul ovarelor polichistice

În cazul bolii polichistice, ovarele sunt acoperite cu o capsulă fibroasă, pe care foliculul ovarian nu reuşeşte să o rupă. Primul simptom este absenţa menstruaţiei-mai puţin de cinci cicluri mestruale pe an. Aproximativ jumătate din femeile care suferă de această boală au probleme cu greutatea, acneea şi pilozitatea excesivă. Tratamentul este de tip hormonal.

Diabet zaharat de tip II

Multe persoane care suferă de diabet zaharat de tip II se străduiesc să-şi controleze greutatea, însă majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la îngrăşare. Acestea stimulează corpul să producă mai multă insulină, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, însă uneori nivelul acestuia scade atât de mult încât apare o senzaţie de foame intensă. Insulina duce la îngrăşare şi pentru că stimulează celulele să preia mai multă glucoză, care se acumulează ca ţesut adipos în loc să rămână în sânge.

Cum arată moştenitoarea de 22 de ani a imperiului Lamborghini

ÎNTREBAREA care te ajută să cumperi cadoul perfect

Cât de mult este influențat somnul tău de ambianța din dormitor. Iată soluțiile pentru a avea un somn odihnitor

Sindromul Cushing

Boala apare când organismul este expus la o cantitate exagerată de cortizol. Creşterea în greutate este cel mai frecvent simptom. Printre cauze se numără tratamentul îndelungat cu corticosteroizi (pentru astm bronşic, boli reumatice sau alte boli inflamatorii) sau existenţa tumorilor glandei hipofize.

Comentarii: