NUTRITIE

Știți câte E-uri are o banană /VIDEO

Mulți oameni se tem de „chimicale” și se feresc de alimentele care conțin „E-uri”. Un chimist demonstrează însă că și în fructe precum bananele sau afinele se găsesc astfel de substanțe chimice.

Ați consuma monoxid de dihidrogen, dacă vi s-ar spune că altfel nu ați supraviețui? De fapt, este o „chimicală” cu care vă întâlniți în fiecare zi – H2O, adică apă.

La fel, ați mânca un aliment care conține E 460, E 306 (tocoferol), butanoat de metiletil, agent natural de afânare (etilenă), E 515? Ei bine, astfel de ingrediente se găsesc în banane. Iar tocoferol înseamnă, în limbajul de toate zilele, vitamina E.

Orice obiect pe care îl folosim, orice aliment, orice băutură – toate sunt formate din elemente chimice. Chiar și aerul pe care îl respirăm, chiar și corpul uman.

Un chimist australian, James Kennedy, a făcut un tabel al ingredientelor unor alimente naturale, demonstrând astfel că acestea conțin mai multe ingrediente decât cele create în laborator.

TRUCURI simple pentru a scăpa de INDIGESTIE

Mâncarea care te oboseşte! Vezi TOPUL alimentele care te lasă fără energie

Câte zile poţi păstra VINUL după ce l-ai DESFĂCUT

Este vorba despre fructe naturale, care nu conțin urme de pesticide, insecticide sau îngrășământ chimic. Din imaginea de mai jos puteti vedea că o banană conține nu mai puțin de șase E-uri și ingrediente cu denumiri îngrijorătoare. Iar printre denumirile „obișnuite” găsim cenușa.

Foto: jameskennedymonash.wordpress.com

În cazul afinelor, lucrurile sunt chiar mai amuzante. Printre ingrediente se află și „aerul proaspăt” – E941 (nitrogen), E948 (oxigen) și E290 (dioxid de carbon).

Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

O NOUĂ modă în rândul tinerelor. Bărbații sunt disperați!

Afinele sunt considerate un „superaliment” pentru că au proprietăți antioxidante – date de E 163, sau antocianina.

Foto: jameskennedymonash.wordpress.com

James Kennedy a făcut și lista ingredientelor ananasului și căpșunilor. Pe lângă coloranți, aici găsim și conservanți – E 236 și E 296, și arome.

Foto: jameskennedymonash.wordpress.com
Foto: jameskennedymonash.wordpress.com

De altfel, arome găsim și în ouă. Printre acestea – formaldehidă și acetonă.

Foto: jameskennedymonash.wordpress.com

Chimistul subliniază și că multe substanțe potențial periculoase se găsesc în alimentația noastră, dar că acestea sunt prezente în doze mult prea mici pentru a fi dăunătoare.

Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ

Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

Prin ceea ce face, James Kennedy încearcă să combată „chimiofobia”, care înseamnă teama sau dezgustul față de ceea ce este perceput a fi chimic. El pregătește și o carte pe această temă, pe care vrea să o publice anul acesta.

Comentarii: