SANATATE

TRUCURI simple pentru a scăpa de retenția de apă

Foto: Facebook.com

Am aşteptat cu nerăbdare să vină vara, însă unora dintre noi le-a fost luat organismul prin surprindere şi s-au trezit peste noapte umflaţi cu apă. În special, sedentarii, cei ce adoră sarea în bucate şi femeile însărcinate se îngroaşă rândurile celor care se plâng de această problemă. Însă, retenţia de apă mai apare şi în cazul celor ce suferă de tulburări hormonale, insuficienţă renală sau nu se hidratează corespunzător.

Totul pleacă de la limfă. Corpul nostru este înfăşurat de ,,o apă în mişcare” , iar această apă, poartă numele de limfă. Din cap până-n picioare, ea ne curăţă organismul de toxinele acumulate, provenite din alimente, poluare, medicamente, stres, etc. De asemenea, tot ea este purtătoarea globulelor albe care creează anticorpii, având un rol vital pentru sănătatea noastră.

Limfa este peste tot, atât în spaţiul dintre celule cât şi în vasele limfatice. Diferenţa dintre sistemul sangvin şi cel limfatic este că sângele roşu are pompă, adică inima ce lucrează non-stop, pe când sângele alb adică limfa, nu beneficiează de aşa ceva. Vasele prin care curge limfa sunt unidirecţionale împiedicând-o să se întoarcă, iar circulaţia ei depinde de mişcare.

CITEȘTE ȘI: ”Boala femeilor neiubite”. CE este și CUM o recunoști?

Limfa e pusă în mişcare de contracţiile muşchilor scheletici. O activitate fizică constantă este foarte benefică limfei, favorizând de asemenea şi drenajul substanţelor nocive.

Ce poţi face dacă te confrunţi cu retenţia de apă?

​1. Redu consumul de sare – aportul crescut de sare contribuie masiv la retenţia apei în țesuturi şi la agravarea edemului odată instalat.

2. Încearcă să eviţi pe cât posibil alimentele bogate în sodiu: carnea procesată, mezelurile, sosurile, produsele de panificaţie cu sare etc.)

CITEȘTE ȘI: Cum poți păcăli organismul că este ODIHNIT după o noapte pierdută

3. Redu aportul de zahăr din alimentaţie – zahărul favorizează creşterea nivelului de insulină, care la rândul ei diminuează capacitatea corpului de a se debarasa de sodiu (sare). Astfel, încearcă să eviţi alimentele extrem de dulci cum sunt prăjiturile, bomboanele şi băuturile carbogazoase.

4. Planul alimentar trebuie să fie cat mai echilibrat. Mănâncă fructe proaspete şi bogate în potasiu, acestea ne ajută la stimularea şi drenarea limfei. Aici avem: bananele, avocado, portocalele, grapefruitul, kiwi, afine, prunele, caisele, curmalele, stafidele. Bune soluţii sunt şi sparanghelul, varza, țelina, spanacul, cartofii, roşiile, fasolea verde, frunzele de pătrunjel, pepenele roşu, toate aceste alimente fiind stimulente naturale ale diurezei.

CITEȘTE ȘI: Te înțeapă limba când mănânci fructe și legume CRUDE? E posibil să suferi de această maladie

5. Lipsa proteinelor din alimentaţie, poate determina retenţia de apă, deoarece apa din sânge va fi atrasă în ţesuturi. Consumă carne slabă, peşte, brânză nesărată, iaurt, dar şi soia, ciuperci, linte, fasole.

6. Fă sport. Pentru a ameliora şi preveni retenţia de apă, mobilizează-te cel puţin 20-30 de minute pe zi . Începe cu plimbări în aer liber, mers sau jogging, cu bicicleta sau alte exerciţii pentru picioare. Mişcarea este o parte necesară a unui stil de viaţă sănătos şi s-a dovedit a fi mai mult decat eficientă în controlul retenţiei de apă.

Exerciţiile fizice sunt „viaţă pentru limfă’’ deoarece, prin contracţia muşchilor, stimulezi limfa şi acelerezi drenarea acesteia.Tot prin exerciţiu fizic, elimini sarea din corp sub forma transpiraţiei, astfel instalându-se senzaţia de sete, încurajându-te să bei mai multă apă. Ține minte, bea apă şi nu un lichid care favorizează edemul (sucuri carbogazoase, energizante,etc)

CITEȘTE ȘI: Planta din România care distruge în timp record celulele canceroase

7. Evită stresul – stresul este un factor agravant si declanşator al tulburărilor hormonale, cauze principale pentru predispoziţia către retenţia de apă în ţesuturi. Exerciţiile de respiraţie, terapia prin masaj sau odihna prelungită sunt căi eficiente de a ţine stresul sub control şi de a preveni surplusul de apă din organism.

Comentarii: