SANATATE

Bolile care apar odată cu venirea primăverii: La ce să fii atent

Ce boli ne strică bucuria primăverii? Deși și-a făcut mai greu simțită prezența, primăvara, cu toată frumusețea ei, poate fi neiertătoare. Mai ales când vine vorba de sănătate. Și ce boli aduce!.

Odată cu renașterea naturii, după mult prea lunga și obositoarea iarnă, soarele timid poate face și mult rău. Căci și alergenii, virusurile și bacteriile revin la viață. Organismul e vlăguit și predispus la diverse afecțiuni de sezon, mai ales dacă are un sistem imunitar nu tocmai în formă. Prin urmare, mult-așteptata primăvară se poate transforma într-un inamic.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii răspund: Secretul care arată de ce femeile trăiesc mai mult și se adaptează mai bine la stres

Ce boli amenință primăvara

Indiferent dacă suferi de anumite boli sau nu, tot e bine să treci pragul cabinetului medical la început de primăvară. Un set de analize complet nu strică nimănui. Măcar să iasă ele bune, că nu ai nimic de pierdut, mai ales dacă e în joc propria sănătate! Iată care sunt posibilele boli cu care te-ai putea confrunta în acest sezon:

1.Astenie sau anemie

Specialiștii spun că 90% dintre pacienții care acuză simptome pe care le cred ei specifice anemiei suferă de fapt de astenie. Mai precis, dacă te simți obosită, fără vlagă, amețită, nu înseamnă neapărat că ești anemică. Analizele de sânge vor înlătura suspiciunea anemiei, acolo unde e cazul. Iar astenia de primavara e cauzată de efortul organismului de a se adapta la schimbarea de anotimp, la condițiile meteo și se manifestă prin lipsa energiei, nervozitate, melancolie, insomnie și apatie.

2.Alergiile sunt „vedete”

Dacă-ți curge nasul, strănuți, te mănâncă pielea, îți lăcrimează sau te „înțeapă” ochii, ia legătura cu un alergolog. Umiditatea caracteristică aerului primăverii aduce și probleme pentru cei predispuși. Persoanele cu astm au cel mai mult de suferit. Mai mult, mucoasa oculară e afectată în acest sezon, iar conjunctivita alergică creează probleme mari.

3.Probleme digestive

Gastrita, ulcerul și virozele digestive debutează sau se agravează în această perioadă. În ce privește afecțiunile gastrice, se produce inflamaţia mucoasei, numită medical gastroduodenită, care, în stadii avansate, duce la apariția așa-numitelor nișe. Crizele sunt insuportabile și se finalizează, de obicei, la spital. Virusurile care dau naștere afecțiunilor respiratorii pot avea și manifestări digestive agresive. Diareea și enterocolita se numără printre ele. Și nu se tratează cu antibiotice!

4.Răceala şi gripa de sezon

Sunt afecțiuni mult mai periculoase și mai agresive decât cele obișnuite, din sezonul rece. Se transmit mai ușor, pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Se tratează mai greu, iar medicamentele reușesc cu greu să le vină de hac.

CITEȘTE ȘI: Furnicături sau senzația de ace la mâini sau picioare: Când sunt un simptom al unor afecțiuni

5.Depresia nu iartă!

În vreme ce majoritatea se bucură de venirea primăverii, sunt și persoane care suferă psihic în acest moment. Este vorba despre o tulburare afectivă sezonieră, cunoscută drept depresie de primăvară. E cel mai greu de îndurat, căci cel afectat se simte copleșit când toată lumea e veselă în jur.

Dacă starea aceasta persistă, nu evita medicul! Poate fi vorba despre un episod depresiv major. Acesta „implică mai multe elemente, dintre care dispoziția depresivă și anhedonia. De asemenea, tulburarea somnului, schimbarea obiceiurilor alimentare sau chiar refuzul mâncării completeaza un episod depresiv.

Depresia și nefericirea nu sunt același lucru. Adeseori, dispozitia depresivă are loc în ciuda realității. Gândurile „negre” se adună și pe parcursul zilei persoana poate chiar ajunge să intre în panică în prezența unui pesimism rezistent, crud și sumbru prin conotații. Anhedonia înseamnă pierderea abilității de a experimenta plăcere din lucruri care, anterior, generau o astfel de stare. Nu e vorba de simple activități ca mișcarea fizică, cititul unei cărți sau prăjitura favorită. Nu. Individul se plânge că nu-și mai poate iubi părinții, copiii, prietenii… ”, explică dr. Gabriel Diaconu, psihiatru, www.depresiv.ro.

Comentarii: