REVIEW

DE CE trebuie omorâți TOȚI porcii în cazul pestei porcine?

Foto: pirbright.ac.uk

Pesta porcina africana (PPA) este o boala virala produsa de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infecteaza porcii domestici si porcii mistreti si care produce o boala grava, letala la aceste animale.

Boala a fost cunoscută de la începutul secolului XX, cu primele încercări de a introduce rase de porci culturale în Africa. Înmatriculate pentru prima dată în 1903 în Africa de Sud. În prima fază de istorie naturală, pînă la îndepărtarea în Portugalia (1957) și Spania (1960), pesta porcină africană a fost stereotipul unei tipice boli exotice focale naturale cu circulație naturală a virusului în populațiile de porcine africane sălbatice și decurge sub forma unei infecții tolerante persistente.

Pentru porcinele domestice boala are un caracter letal acut cu pînă la 100%. În etapele ulterioare ale pestei porcine africane a evoluat către o înrădăcinare în țările din sudul Europei și răspîndirea în țările din Europa Centrală și America de Sud (1971 și 1978-1980).

CITEȘTE ȘI: Care sunt PERICOLELE în folosirea şamponului uscat?

Agentul cauzal al pestei porcine africane persistă în produsele din carne de porc care nu au fost tratate termic (cîrnați și produse alimentare sărate etc).

Patologia schimbărilor la animalele bolnave – rinichi măriți și multiple hemoragii în piele, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Foto: cfsph.iastate.edu

Mijloace eficiente de profilaxie a porcinelor africane nu există, nu exista vaccin pentru combaterea acestui virus, iar tratamentul este interzis.

Cum se transmite?

Agentul patogen este foarte stabil si poate ramane infectios in produsele alimentare pe parcursul mai multor luni. In cazul in care animale neinfectate se hranesc cu produse sau resturi alimentare contaminate, virusul se poate raspandi.

Desi virusul pestei porcine africane nu prezinta un pericol sau un risc pentru oameni, carnea porcilor domestici si a celei de mistret trebuie preparata intotdeauna in conditii sporite de igiena si la temperaturi foarte inalte, deoarece poate contine si alti agenti patogeni.

CITEȘTE ȘI: Patru alimente esenţiale pentru organism: Lipsa acestora, un PERICOL pentru sănătate

Asa cum precizam mai sus, virusul nu se manifesta la om, ci doar la porci, factorul uman avand in schimb un rol important in transmiterea acestui virus, transmiterea indirecta avand loc si prin contactul cu spatiile, vehiculele, imbracamintea sau utilajele contaminate, dar si prin vectori biologici – o specie de capuse. Sursele de virus sunt sangele, tesuturile, secretiile si excretiile animalelor bolnave si moarte, animalele purtatoare si capusele.

Virusul este foarte stabil în alimente, apă și mediu se păstrează timp de luni, dacă nu se recurge la congelare și uscare. Și acesta poate fi distrus numai prin prelucrare termică. Perioada de la infecție pînă la apariția simptomelor este de 2-7 zile, conform Pirbright Institute.

La animale temperatura crește pînă la 42°C, ele manifestă dificultăți de respirație, tuse, pierderea poftei de mîncare, sete excesivă, vărsături și se marchează paralizia membrelor posterioare, iar pe pielea de pe coapse, abdomen, gît, de la baza urechilor, pe surlă și coadă pot fi observate pete violete. Moartea survine de obicei în 1-5 zile. Uneori boala devine cronică.

Prevenirea raspandirii pestei porcine

In tarile libere de pesta porcina africana, prevenirea se poate efectua prin controlul importurilor si neutralizarea deseurilor alimentare de pe aeronave/nave care sosesc din tari in care a fost semnalata prezenta virusului.

În cazul apariției pestei porcine africane se impune instituirea regimului de carantină. Toți porcii din focarul infecției se distrug fără vărsare de sînge. Cadavrele, gunoiul din grajdul porcinelor, reziduurile de furaje, obiectele de valoare mică se ard. Cenușa se îngropată în gropi, fiind amestecată cu var. Spațiile și fermele sînt dezinfectate cu soluție de hidroxid de sodiu 3% fierbinte, soluție de formaldehidă 2%.

CITEȘTE ȘI: La ce pericole te expui dacă porţi mai multe zile o pereche de pantofi

La o distanță de 10 km în jurul punctelor cu probleme toate animalele se ucid.

Pesta porcină are potential de raspandire foarte rapida, cu consecinte grave asupra statutului socio-economic si are o importanta majora in comertul international cu animale si produse de origine animala.

Peste porcina nu se transmite la om

Pesta porcina africana, care se manifesta in prezent in Europa de Est, inclusiv in tara noastra, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana.

CITEȘTE ȘI: Care sunt ţânţarii cei mai periculoşi? Cum ne putem feri de boala transmisă de virusul West Nile

Agentul patogen nu poate fi transmis la om, astfel ca nu exista niciun risc pentru sanatate in cazul celor care intra in contact direct cu animalele bolnave sau care consuma alimente produse din carne provenita de la porci domestici sau mistreti infectati.

Studiile efectuate până în prezent NU au relevat vreun pericol pentru oameni în ceea ce privește consumul de carne provenit de la animale infestate, însă, dată fiind rata de infestare a animalelor, precum rata mortalității în cazul animalelor infestate, tocmai pentru a preveni răspândirea virusului, autoritățile europene au decis obligația fermierilor aparținând statelor membre de a eutanasia întregul efectiv de animale infestat. 

Comentarii: