MOMS

PROBLEMELE cauzate de guma de mestecat în cazul copiilor

Guma de mestecat este un produs preferat de majoritatea copiilor, combinația de gust dulce, savoarea ce durează un timp îndelungat și mestecarea sa fiind irezistibilă pentru cei mici. Dacă mai adăugăm și deliciul baloanelor, rețeta este completă pentru a-i face dependenți pe cei mici. Părinții însă trebuie să rămână precauți cu privire la aceasta și să țină cont de următoarele informații și sfaturi.

Compoziția gumei de mestecat

Guma de mestecat este compusă fie din ingrediente naturale, fie sintetice (rășină de gumă), conservanți, arome și îndulcitori. Combinația unică de care dispune acest produs îl determină, spre deosebire de oricare altul, să ofere aromă și savoare pentru o perioadă extinsă de timp (beneficiile concrete ale utilizării gumei de mestecat variind de la igienă dentară la managementul caloriilor), constituindu-se astfel în cel mai popular produs din lume.

Baza de gumă reprezintă partea insolubilă din produs care o determină să fie masticabilă; este compusă dintr-o combinație de polimeri din clasa alimentară, ceară și agenți de înmuiere care îi conferă textura dorită. Corpul uman poate asimila îndulcitorii din gumă, precum zahărul, însă un consum în exces poate determina un aport caloric considerabil.

Foto: Pinterest.com

Guma de mestecat este un produs extrem de stabil drept urmare a naturii sale non-reactive și a conținutului său redus de umiditate. Își păstrează astfel calitatea un timp îndelungat; în cele mai multe țări nici nu necesită inscripționarea unui termen de expirare (deși în timp devine casantă și își pierde din gust). În mod obișnuit, nu conține cantități semnificative din vreunul din cei opt alergeni principali cunoscuți, însă este de preferat să citiți cu atenție eticheta înainte de achiziție.

5 minute: Exercițiile care înlocuiesc o oră în sala de gimnastică / VIDEO

Problemele de sănătate care apar dacă ai FLUCTUAȚII mari de greutate

Cum poţi împiedica apariţia varicelor: Masajul şi kinetoterapia sunt OBLIGATORII

Care este influența gumei de mestecat asupra dinților

Din acest punct de vedere, există deopotrivă aspecte pozitive și negative.

Aspectul negativ constă în faptul că guma de mestecat care conține în compoziție zahăr poate cauza carii prin reacția cu bacteriile din placa dentară producând acizi ce erodează smalțul dentar. Acest tip de gumă este chiar mai nociv comparativ cu bomboanele de supt (se dizolvă), fiind presată de dinți pentru perioade lungi de dinți.

Aspectul pozitiv este că mestecatul în sine reprezintă un obicei benefic pentru dantură; această acțiune încurajează secreția de salivă care contribuie la îndepărtarea particulelor alimentare din zona dinților și a gingiilor în timp ce neutralizează acizii care cauzează cariile dentare, concluzie susținută și de Martin Hogan, director al departamentului de stomatologie din cadrul Centrului Medical Loyola.

Apa minerală, sursă de calciu fără calorii / STUDIU

Sandale-VEDETĂ ale verii 2017

Semnele care îți arată că NU trebuie să refolosești o sticlă de plastic

De obicei însă, beneficiile acestea nu ajung să fie pe deplin folosite (este vorba de produsul care nu mai are zahăr în compoziție), dat fiind faptul că guma de mestecat își pierde după un timp gustul și copiii o înlocuiesc de obicei cu una nouă.

Cum este influențat stomacul de către guma de mestecat

În acest sens au fost chiar propagate mituri care susțin că guma de mestecat rămâne în stomac timp de 7 ani. Adevărul este că stomacul nu o poate descompune la fel cum face cu alte alimente, însă sistemul digestiv o poate transporta prin acțiunea tranzitului intestinal (va fi eventual eliminată în materiile fecale); de fapt, guma nu este deloc digerată călătorind prin tractul digestiv prin activitatea de funcționare normală (peristaltică) a intestinelor.

Nu trebuie contestat faptul că, în cazuri rare, guma de mestecat poate bloca tractul digestiv; este vorba de situațiile în care este înghițită în cantități abundente/în cantități mici pe o perioadă scurtă de timp sau alături de obiecte mici/materiale nedigerabile (monede, semințe).

Foto: Pinterest.com

Un studiu a relevat faptul că înghițirea repetată a gumei poate determina probleme de sănătate inclusiv diaree, gaze, durere abdominală, ulcerații bucale și probleme dentare/mandibulare, precum și blocaj intestinal. În plus, sorbitolul din unele produse (un îndulcitor) poate cauza diaree, în timp ce scorțișoara din altele poate irita mucoasa bucală.

Ce tip de probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Guma de mestecat favorizează ingestia unei cantități mari de aer, care declanșează apariția stării de balonare, crampelor abdominale, dezechilibrelor de tranzit (diaree, constipație), creșterea acidității. Durerile maxilarului, capului, gâtului, urechilor pot apărea în condițiile consumului de gumă de mestecat, ca urmare a declanșării afecțiunii articulației tempero – mandibulare.

Mai mult, compoziția acestui „aliment” ne oferă o listă de ingrediente (cauciuc, zahăr, plastic, coloranți) de sinteză, care prezintă o serie de efecte secundare, astfel:

  • E 951 (aspartam) – este interzis în unele țări, este admis în România, fiind considerat de majoritatea cercetătorilor unul dintre cele mai toxice E-uri;
  • E 954 (zaharina) – numeroase studii pe animale demonstrează efectul cancerigen al zaharinei;
  • E 210 (acid benzoic) – favorizează instalarea alergiilor la copii, poate provoca starea de hiperactivitate, precum și crize de astm bronșic;
  • E 133 (albastru de briliant) – poate provoca reacții alergice.

Curățarea danturii prin folosirea gumei de mestecat nu este susținută de studiile de cercetare, cu excepția gumei bogate în uleiuri esențiale, cu efect dezinfectant asupra cavității bucale. Guma de mestecat determină apariția salivației reflexe și nu are capacitatea de a îndepărta resturile de mâncare.

Cum să porți ACEEAȘI pereche de blugi în 3 STILURI DIFERITE

NU RATA! Ce ochelari de soare sunt la modă în 2017

Adio PERDELE! Vezi ce se poartă în acest an

Specialiști atrag atenția și asupra faptului că guma de mestecat este folosită adesea pentru ținerea sub control a halenei (mirosul neplăcut al gurii), dar este o falsă ipoteza, nereușind să împrospateze mirosul.

De asemenea, cantitatea mare de zahăr pe care o conține fiecare gumă ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când dorim să o consumăm, gândindu-ne la efectele secundare pe care le are zahărul (solicită intens pancreasul, creează dismicrobism intestinal, favorizează dependență, determină o creștere a indicelului glicemic).

De la ce vârstă pot părinții să ofere gumă de mestecat copiilor și cât de des?

Este firesc ca cei mici să încerce să împrumute din obiceiurile alimentare ale fraților, părinților, dar bineînțeles că se raportează adesea la tot ceea ce este mai puțin sănătos, guma de mestecat fiind printre preferatele acestora.

Riscul de înghițire a gumei de mestecat este destul de mare, iar copiii cu vârsta până în 3 ani nu pot fi responsabilizați din acest punct de vedere, să mestece fără a inghiți.

Foto: Pinterest.com

Din punct de vedere nutritiv, guma de mestecat nu oferă beneficii copiilor, are o lista de efecte secundare, ceea ce o clasează în vârful piramidei alimentare, în categoria alimentelor pe care ar trebui să le evităm, mai ales când ne gândim la copii. Alimentația din primii ani de viață reprezintă suportul pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă, și tot atunci se formează și comportamentul alimentar, motiv pentru care este necesară încurajarea obiceiurilor sănătoase, susține nutriționistul Alina Stoica.

Alternative alimentare sănătoase pentru guma de mestecat

În cazul în care guma de mestecat este folosită pentru igienizarea dinților, atunci aceasta poate fi înlocuită cu succes de simpla spălare a dinților sau de un măr.

Până acum, am tăiat GREȘIT avocado. Iată cum se taie corect

MITURI despre diabet

2 Condimente pentru SCĂDEREA glicemiei

Guma de mestecat folosită cu scopul de a mânca ceva dulce se înlocuiește ușor cu fructe, cu un desert pregătit acasă, având astfel control asupra ingredientelor folosite.

Obișnuința achiziționării acestui produs poate fi ținută sub control, copiilor fiindu-le prezentat un alt aliment, din categoria celor preferate (dar și sănătoase).

Foto: Pinterest.com

Concluzionând, guma fără zahăr reprezintă o opțiune potrivită pentru cei mici, una-două bucăți pe zi fiind suficiente.

Astfel, în lipsa zahărului, bacteriile din gura copiilor nu vor produce aceeași cantitate de acid, iar fluxul crescut de saliva chiar poate contribui la prevenirea cariilor dentare. De asemenea, și guma îndulcită cu xylitol este de preferat celei îndulcite cu zahăr. Pentru a preveni efectele mestecatului de gumă, încurajați copiii să se spele pe dinți sau cel puțin să își clătească gura dupa ce o aruncă.

Comentarii: