SANATATE

Studiul care dă totul peste cap: Cât de GRAVĂ este depresia postnatală la bărbaţi

Foto: Pinterest.com

La asta nu ne-am fi putut gândi până acum. Acesta este studiul care dă totul peste cap. Depresia postnatală poate apărarea nu doar la femei, dar şi la bărbaţi şi este extrem de gravă.

 

Depresia postnatală la bărbaţi nu este un moft. Un studiu efectuat de Universitatea din Huddersfield a demonstrat faptul că unul din 10 taţi suferă de depresie postnatală moderată sau severă. Nu numai mamele pot fi afectate de depresia postnatală, ci şi taţii. O demonstrează studiile specialiştilor şi o confirmă psihoterapeuţii care s-au confruntat cu asemenea cazuri.

 

Studiile arată că există câteva semne clare ale depresiei postnatale care pot apărea şi în cazul bărbaţilor. Astfel, taţii care se confruntă cu modificari ale somnului, tristeţe persistenta şi lipsa de motivaţie, modificari ale apetitului alimentar, pierderea interesului legat de activitati de care se bucurau altă dată, anxietate sau dificultăţi de concentrare pot fi victime ale depresiei postnatale.

Câte zile poţi păstra VINUL după ce l-ai DESFĂCUT

TESTEAZĂ-L! Cel mai rapid smoothie ANTIINFLAMATOR

Manifestările depresiei postnatale pot merge până la gânduri negre de suicid. Studiile efectuate de specialişti pe tema depresiei postnatale au arătat faptul că problemele cu care se confruntă taţii în perioada de după naşterea copilului pot avea impact pe termen lung pentru sănătatea mintală a acestora. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă consultarea unui medic, în cazul în care apar semnele depresiei.

Alimentele care ne ÎMBĂTRÂNESC cel mai mult

”De cele mai multe ori, apare ca urmare a stresului generat de schimbarea în viaţa de cuplu. Uneori, depresia poate apărea din empatie cu soţia”, explică psihoterapeutul Adriana Neda, conform adevarul.ro. Bărbaţii care devin taţi pot fi stresaţi că nu vor face faţă posturii de părinte. Modificările în relaţia cu partenera sau situaţiile stresante de după naşterea copilului pot constitui factori declanşatori ai depresiei postnatale la bărbaţi.

ATENȚIE la lămâile din supermarket! Pot fi periculoase pentru sănătate

Avertisment fără precedent: Măslinele înnegrite artificial pot produce CANCER gastric

Depresia poate apărea încă din timpul sarcinii sau la câteva săptămâni de la naşterea copilului. ”Când relaţia cu partenera începe să se schimbe, încă din timpul perioadei de sarcină, în sensul că atenţia nu îi mai revine exclusiv viitorului tătic, acesta se poate simţi singur”, spune specialistul.

Studiile efectuate pe această temă, care au avut ca subiecţi proaspeţi tătici, au scos la iveală faptul că depresia postnatală survine mai ales între şase săptămâni şi şase luni după naşterea copilului. Potrivit unui studiu, trei din zece bărbaţi au fost deprimaţi la şase săptămâni de la naşterea copilului, iar depresia s-a agravat în următoarele şase luni.

Știi CÂND și CUM trebuie să bei apă pentru a ajunge la greutatea ideală?

În situaţia în care tatăl prezintă semne ale depresiei postnatale, specialiştii recomandă terapie, în cuplu sau individuală. Tăticilor depresivi li se recomandă discutarea problemei cu familia sau apropiaţii. Împărtăşirea experienţei cu taţi care trec prin aceeaşi stare poate fi, de asemenea de ajutor.

”Dacă familia sa sesizează modificari ale comportamentului şi dispoziţiei este necesar să solicite sprijin. Este necesar consult psihiatric, psihoterapie si suportul familiei”, spune psihoterapeut Adriana Neda. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că o depresie netratată poate lăsa urme şi poate afecta pe termen lung sănătatea psihică a tatălui, relaţia cu copilul şi familia.

Comentarii: