SANATATE

Câtă mișcare trebuie să faci pentru a încetini procesul de îmbătrânire a inimii

Foto: myweightlossfun.com

Despre efectele benefice pe care le are activitatea fizica asupra corpului s-a tot vorbit pana acum,  insa un nou studiu demonstreaza ca efortul fizic iti poate salva viata. Un grup de cercetatori a determinat cata miscare trebuie sa faci pentru a-ti mentine inima sanatoasa.

CITEȘTE ȘI: Care este valoarea normală a PULSULUI. Cum variază aceasta în funcție de vârstă

Fiecare om are artere de dimensiuni mari si mici si fiecare tip are nevoie de un anumit volum de activitate fizica pentru a se mentine sanatos, conform unui studiu recent. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 102 persoane, toate cu varste de peste 60 de ani, dar cu niveluri diferite de efort fizic depus de-a lungul vietii, scrie qz.com.

Cercetatorii au separat participantii in 3 categorii: cei care nu faceau sport deloc, cei care faceau sport ocazional (de aproximativ 3 ori pe saptamana) si cei care faceau sport timp de 4-5 zile pe saptamana.

In vreme ce primul grup avea artere rigide, cu un risc ridicat, participantii care au exersat timp de 3 zile pe saptamana toata viata lor aveau arterele de dimensiuni medii sanatoase. Insa persoanele care au facut miscare 4-5 zile pe saptamana au avut cele mai bune rezultate, atat la nivelul arterelor mai mici, cat si la nivelul celor mai mari.

CITEȘTE ȘI: Amorţirea mâinii în timpul nopţii, semnul unei afecţiuni grave. Ce măsuri trebuie să iei

Cercetatorii au concluzionat ca ideal e sa faci miscare cate 30 de minute pe zi timp de 4-5 zile pe saptamana pentru a te asigura ca arterele tale vor ramane sanatoase cat mai mult timp si pentru a evita riscul unor boli sau al unui infarct.

“Munca asta e foarte interesanta pentru ca ne ofera oportunitatea de a stabili programe de activitate fizica pentru mentinerea sanatatii inimii si, poate, chiar pentru a reversa daunele cauzate inimilor si vaselor de sange in varsta,” a declarat unul dintre cercetatori.

CITEȘTE ȘI: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?

Desi a fost stabilit pragul optim pentru mentinerea sanatatii inimii, cercetatorii vor sa determina daca miscarea poate reversa efectele imbatranirii asupra inimii si intregului sistem circulator.

Comentarii: