NUTRITIE

De ce este mai sănătoasă PÂINEA CU MAIA. Iată cum se prepară

Foto: Pinterest.com

Pâinea cu maia a început să fie adusă în discuție din ce în ce mai mult în ultimii ani, câștigând teren în defavoarea celei clasice. Mai mult, tot mai mulți oameni se confruntă cu ceea ce nutriționiștii numesc boala omului modern, adică intoleranța la gluten, asociată într-o mare măsură consumului de pâine clasică.

Specialiștii susțin că intoleranța la gluten ar fi determinată de consumul pâinii clasice din comerț, care este obținută în urma unei dospirii insuficiente. Acest lucru favorizează păstrarea intactă a proteinei de gluten, proteină pe care stomacul ajunge să nu o mai poată digera.

Din fericire există o alternativă sănătoasă la pâinea din comerț, soluția optimă pentru a preveni apariția intoleranței la gluten fiind pâinea cu maia. Maiaua de fapt înlocuiește drojdia.

Gustul și textura pâinii

Prima dată când am gustat din pâinea cu maia nu știam la ce să mă aștept; mulți descriu gustul ei ca find puțin acrișor și însuși termenul în engleză (sourdough bread) îi atribuie această calitate. Eu am avut surpriza să descopăr în gustul acestei pâini, pâinea copilăriei mele pe care o mâncam la bunica la țară. Atât aroma, cât și textura ei sunt cu mult superioare față de pâinea făcută cu drojdie, coaja pâinii cu maia, atunci când este făcută cum trebuie, este crocantă și miezul moale și aerat.

Lista oficială a APELOR MINERALE NATURALE din România, publicată în Monitorul Oficial

MENIUL pe 7 zile care te ajută să PIERZI într-un mod SĂNĂTOS kilogramele nedorite

Alimentele cu aproape NICIO calorie

Termenul de garanție

Pâinea cu maia conține doar trei ingrediente: apă, făina și sare și cu toate acestea unele pâini artizanale pot rezista chiar și câteva săptămâni fără să se strice, spre deosebire de pâinea cu drojdie, care e bună proaspăt scoasă din cuptor, însă a doua zi și-a pierdut mult din gust, urmând apoi ca în câteva zile să se strice de tot.

Indicele glicemic

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie și este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice.

Foto: Instagram.com

Glutenul

Așa cum am precizat deja mai sus, pentru cei cu intoleranță la gluten, dar și pentru copiii mici cărora nu li se recomandă încă produse cu gluten, pâinea cu maia este o alternativă potrivită pentru că prin fermentația cu maia proteinele din gluten sunt dezactivate parțial sau chiar total.

Acidul fitic

Maiua neutralizează acidul fitic din cereale, acid care este responsabil cu impiedicarea absorbției minerarelor de către corpul uman. Astfel, minerale precum fierul, zincul și magneziul din cerealele integrale sunt mai ușor asimilate și deci pâinea este mult mai nutritivă.

Dureri de dinți, de burtică sau răceală? LINIȘTEȘTE-ȚI bebelușul prin MASAJ / ZONE & AFECȚIUNI

Dacă observi crăpături în pepene, NU îl mai consuma!

Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare

Probioticele

Pâinea dospită cu maia ajută la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, îmbunătățind astfel digestia și spre deosebire de drojdia comercială, maiaua nu favorizează dezvoltarea candidei în organism.

Cum obținem maiaua?

Maiaua o puteți lua de la cineva care face deja pâine prin această metodă, în fiecare oraș exista măcar un brutar entuziast care detine deja o cultura de maia si cu siguranta vă va da 100 g din ea, daca-l rugati frumos. Asta va scapa de crearea ei de la zero. Sau puteți să o creșteți chiar dumneavoastră acasă. Dacă doriți să o faceți chiar dumneavoastră, iată una dintre cele mai bune rețete:

Cum se prepară maiaua?

Maiaua este un aluat care se lasă la dospit între 8-10 zile, a cărui compoziție constă doar în apă și făină. Maiaua mai este cunoscută sub numele de drojdie sălbatică, deoarece fermenții se formează în mod natural, spre deosebire de drojdia clasică din magazine, care este folosită pentru aluat.

Cât timp avem voie să ne expunem la soare: Sfaturi necesare înaintea vacanţei de vară

Bergün, orășelul atât de frumos încât FOTOGRAFIILE au fost INTERZISE / GALERIE FOTO

Ce-şi doresc femeile: Secrete pentru satisfacerea partenerei

Numărul de zile în care se formează aluatul depinde de calitatea apei și a făinei pe care le ai, procesul putând dura până la 10 zile. Maiaua poate fi folosită pentru mai multe pâini viitoare, după ce a dospit.

Asigură-te înainte de a te apuca de făcut acest aluat că dispui de apă filtrată, mai ales dacă apa potabilă din zona ta a avut probleme în trecut și este rea la gust. Acest aluat este benefic pentru sănătate deoarece nu se bazează pe drojdie sintetică și în jurul lui se creează câteva bacterii benefice pentru organism.

Ingrediente:

1. Făină din cereale integrale
2. Apă filtrată/ de izvor

Mod de preparare:

Plămădeala se face amestecând cu telul 1/4 cană de făină cu 3 linguri de apă filtrată de izvor. Amestecul rezultat îl pui apoi într-un borcan pentru următoarele 12 ore.

După cele 12 ore, amestecă în aluat 1/2 cană de făină ci 1/2 cană de apă, iar apoi adaugă la fiecare 12 ore câte o cană de apă și 1/2 cană de făină, timp de o săptămână, pentru ca plămădeala să facă bule.

ATENȚIE! Dacă în tot acest timp apare un lichid maro la plămădeală, strecoară doar aluatul. Este un compus chimic inofensiv dar care nu are nicio proprietate, așa că poate fi aruncat. I se mai zice și rachiu în termeni populari.

Foto: Pinterest.com

Cum se prepară pâine cu maia – doar cu apă, făină și sare

Ingrediente:

– Maia 150g hidratare 100% (obs.: maiaua trebuie sa fie hranita si dublata/triplata in volum (nu se foloseste inainte de / imediat dupa hranire, ci cand e in volum maxim)
– Apa: 300 g
– Faina alba: 270 g
– Faina integrala de grau: 100g
– Faina de ovaz: 80g
– Sare 10g

Adevărul despre apa DETOX și alte ape cu VITAMINE

Dormi des pe PARTEA DREAPTĂ? Vezi ce implicații asupra sănătății tale are acest obicei

Bebelusii se odihnesc MULT MAI BINE dacă NU dorm cu părinții / STUDIU

Mod de preparare:

O pâine bună se face doar cu făină, apă și sare, nu aveți nevoie de altceva:

Comentarii: