NUTRITIE

Totul despre CARTOFI, trucuri cum să îi gătim corect

Foto: Pinterest.com

Cartoful este disponibil în sute de soiuri, care variază în funcție de dimensiune, formă, gust, culoare și conținut de amidon.

Cartoful este o sursă extraordinară de nutrienţi, vitamine şi minerale şi este mult mai benefic pentru organism decât broccoli, sfecla, bananele, nucile şi avocado, arată cele mai recente descoperiri ale cercetătorilor britanici.

Cartofii au declasat cu ușurință bananele, alimente cu un conțin destul de ridicat de potasiu. Nutriționiștii afirmă că un cartof mediu, copt, în coajă, conține în jur de 700 mg de potasiu.

Cartofii conțin 20% amidon nedigerabil, ceea ce face necesar să îi gătești înainte de ai consuma.

Noi, românii, suntem mari consumatori de cartofi. Un român mănâncă în medie 98 de kg de cartofi pe an. Este o cantitate uriașă, dar asta nu înseamnă neapărat ceva rău.

Monica Pop: Greșelile pe care le facem fără să știm în LUPTA cu cancerul

Ce să nu faci niciodată pe STOMACUL gol

Medicii atrag atenţia: Acestea sunt alimentele care provoacă boli cumplite

 

Atât timp cât îi gătesti fără să îi îneci in grăsime și îi asociezi corect cu alte alimente, cartofii nu sunt un pericol pentru siluetă sau sănătate.

Cartoful este, de obicei, blamat din cauza indicelui glicemic mare. Dar, modul de preparare este cel care face diferența!

Cum se prepară cei mai gustoși cartofi prăjiți FĂRĂ ULEI

Siguranţa copilului în maşină. GREȘELI frecvente ale părinţilor

Ce ceaiuri sunt INDICATE copiilor mici

Iată, așadar, câteva alternative sănătoase de a prepara cartofii:

Cum se prepară sănătos cartofii – cartofi crocanți la cuptor fără prea mult ulei

Cartofii crocanți la cuptor seamănă mult la gust cu cartofii prăjiți, doar că sunt mult mai sănătoși.

Foto: Pinterest.com

Trucurile în bucătărie sunt cele care fac diferența. O dovadă este modul în care prepari câteva dintre cele mai simple mancăruri.

Când adăugăm sarea

Cartofii curățați de coajă și puși la fiert pentru piure se sărează cu câteva minute înainte de a fi gata. Sarea adăugată la început îi va întări și nu vor rămâne făinoși.

Dimpotrivă, când vrei să faci o supă sau o mâncare de cartofi, sarea se pune de la început. Cât despre cartofii prăjiți, ei se sărează abia după ce sunt gata.

Semnele care îți arată că ai o circulație sangvină deficitară. Ce trebuie să faci

De ce este indicat să NU cureţi cartofii noi de coajă

Oboseala inexplicabilă. Cauze posibile

Cum se prepară sănătos cartofii – cartofii dulci la cuptor

Cartofii dulci sunt printre cele mai sănătoase alimente, așadar nu trebuie să ratezi ocazia să-i încerci în familie. Se taie cartofii dulci felii subțiri, se asezonează cu ulei de măsline, sare, piper, pudră de chilli și se mai pot adăuga ierburi aromate, precum cimbru, salvie, rozmarin, oregano. Se lasă la cuptor timp de 20 de minute, până se fac foarte crocanți și super gustoși.

Cum se prepară sănătos cartofii – cartofi la cuptor în coajă

Cartofii la cuptor în coajă sunt altă alternativă foarte bună la cartofii prăjiți. Se lasă să se rumenească bine după ce sunt spălați. Nu este nevoie să folosești tavă, cartofii se pun direct pe grilajul cuptorului. Se lasă timp de 50 de minute și se consumă cu unt sau brânză de vaci proaspătă, sare și piper. Cartofii copți în coajă sunt surse excelente de fier.

Ai dormit în această poziție? Doar așa poți evita mai multe boli

Lucrurile ZILNICE care afectează sânii

Cum să adormi în doar 60 de SECUNDE!

Încearcă și PAPRICAȘ DE CARTOFI

Ai nevoie de 5-6 cartofi, o lingură de untură sau două de ulei. Acesta este un truc bonus: grăsimea vegetală trebuie folosită în cantitate dublă față de grăsimea animală. Mai ai nevoie de boia dulce (sau/și un ardei gras ori un gogoșar), o ceapă mare și pătrunjel verde.

Foto: Pinterest.com

Într-o cratiță cu pereții groși se pune grasimea, apoi ceapa. Călește bine, apoi adaugă boiaua și cartofii tăiați în cuburi.

Se adaugă sare. Pune apoi ardeiul și gogoșarul – tăiat în felii. Se umple cratița cu apă cât să acopere cartofii.

Otrava din cartofii prăjiţi: Rişti să facă cancer

Tipurile de grăsimi corporale și cum poți scăpa de ele! / STUDIU

De ce este INDICAT să dormim cu o pernă între genunchi

Se fierb cartofii la foc mic, cu vasul acoperit. Iar atunci când apa scade și cartofii sunt bine fierți, se presară pătrunjel verde tocat și se servește papricașul, cu o salată verde sau murături.

Comentarii: