NUTRITIE

Efectele miraculoase ale consumului de legume: Nu le ocoli niciodată

Foto: Pinterest.com

Legumele sunt o adevărată minune pentru sănătate. Vrei să scapi de kilogramele în plus şi să urmezi o dietă? Atunci, legumele nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa ta.

 

Pentru o viață sănătoasă, doctorii ne recomandă să mâncăm zilnic legume. Schimbarea obiceiurilor poate fi uneori dificilă și necesită mult efort. Dar dacă modificare aduce beneficii sănătății, ar trebui să începi să pui în practică cât mai repede următoarele sfaturi.

 

De ce este important să mănânci mai multe legume:

Legumele sunt sursă importantă de substanțe nutritive, inclusiv vitamine, proteine, fibre și minerale, iar ele trebuie să facă parte din dieta zilnică. Consumul de legume poate preveni apariția mai multor afecțiuni.  În ciuda beneficiilor pe care le au, sunt foarte puțini oameni care mănâncă zilnic legume. Motivul? Sunt foarte multe produse alimentare gata preparate, care sunt mult mai rapid de pregătit decât legumele.

Dacă ai copii, este foarte important să-i înveți să aprecieze legumele și fructele de la o vârstă fragedă. Cei mici trebuie să descopere toate gusturile și aromele pe care le oferă mâncarea. Evită ca ei să crească și să refuze legumele la vârsta adultă, ajungând să aleagă o alimentația nesănătoasă.

Consumul de legume nu este sinonim cu dieta, vegetarianismul sau boala. Dimpotrivă, pentru a fi sănătoși, ar trebui să mâncăm mai multe legume și ele să devină un obicei alimentar.

Ar trebui să consumăm 400 de grame de legume în fiecare zi. Pare o cantitate mare, dar gramajul poate crește ușor. Începe cu un număr mai mic. Vei vedea că începând să consumi cantitatea minimă recomandată, corpul tău va cere mai mult.

Modifică rețetele

Mâncărurile pe care le faci de obicei sau pe care le mănânci zilnic se pot schimba dacă adaugi niște legume. De exemplu, poți începe să adaugi:

–    Morcov în chifteluțe;
–    Broccoli în paste;
–    Felii de vinete între straturi de lasagna;
–    Diverse legume în omletă.

Mănâncă legume la micul dejun

Cine spune că la micul dejun trebuie să mănânci numai fructe, cereale și iaurt? Deși fructele sunt sănătoase, putem să mâncăm și legume dimineața. Ce zici de castravete sau roșie, suc de țelină ori o omletă cu frunze de spanac?

Mănâncă supe și ciorbă

În timpul iernii, organismul are nevoie de alimente sățioase și bogate în calorii, dar ce zici de o supă de legume? Prepară-ți o supă din legumele care-ți plac – cartofi, ceapă, morcov, țelină etc. Mâncarea caldă îți încălzește stomacul, este sățioasă, gustoasă și foarte sănătoasă.

Caută rețete „alternative”

Oamenii cred că vegetarienii și veganii mănâncă doar salată verde și salate de roșii, concepție care este total greșită. Există un milion de rețete pe care le putem face pentru a mânca mai multe legume, precum și pentru a ne încânta cu noi arome, conform RTV. Pateu de dovleac, hamburgeri de sfeclă și linte, lasagna de vinete … există infinit de multe opțiuni în jurul tău.

Comentarii: