SANATATE

MEDICAMENTELE care NU trebuie COMBINATE niciodată

Foto: Pinterest.com

Verifică medicamentele pe care le iei concomitent pentru că pot conţine aceeaşi substanţă activă, uneori cu denumiri diferite! Combinarea pastilelor care au acelaşi efect duce la supradozare şi la intoxicaţie.

Indiferent de tratamentul medicamentos pe care îl urmezi, este foarte important să ceri mai multe detalii medicului sau farmacistului despre posibilele efecte secundare şi, desigur, să citeşti prospectul.

Administrarea concomitentă a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotrivă, la reducerea acestuia ori pot surveni reacţii secundare grave.

REACȚIILE pe care le au medicamentele dacă sunt luate cu apă minerală, suc sau alte lichide

Cel mai simplu remediu natural pentru CEARCĂNE / DIY

Boala care îi poate afecta enorm pe copii: Ce trebuie să facă pentru aţi proteja bebeluşul

Antibiotice și statine

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic.

Foto: Pinterest.com

Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina.

Alimentele care pot controla ACIDITATEA GASTRICĂ. CE și CUM să mănânci

Alimentele esenţiale pentru dieta perfectă: De ce trebuie să le mănânci fermentate

Dacă mănânci ȚELINĂ timp de o săptămână, iată ce SCHIMBĂRI au loc în organism

Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.

Anticoagulante cu aspirină

Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge).

Foto: Pinterest.com

De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.

DE CE au fost RETRASE de pe piață, în ultimul an de zile, PESTE 600 de medicamente

Pepenele verde, minune pentru sănătate: Ajută şi la siluetă

Clătite sănătoase fără făină și zahăr: 4 combinaţii delicioase!

De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.

La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu asm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.

Ce alăturări trebuie evitate

Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

Cum îți dai seama dacă produsele lactate din magazin conțin ULEI DE PALMIER

Știi CE reprezinta aceste CIFRE pentru organismul tău?

Care sunt tipurile de bărbați de care FUG toate femeile

Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.

Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.

Luate împreună, unele medicamente reduc efectele altora

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot împiedica absorbţia altor tratamente sau le poate scădea eficienţa. Din acelaşi motiv, nu se iau împreună antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Cum să SCAPI de pofta de „junk-food”

Știi care sunt CELE MAI PERICULOASE medicamente pentru corpul uman?

Studiul care te va uimi: Cum îţi poţi prelungi viaţa cu ajutorul alimentaţiei

Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei, iar eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de fenitoină (recomandată în epilepsie) şi de rifampicină (indicată în tuberculoză).

Comentarii: