NUTRITIE

Un nou TIP de pepene din DĂBULENI, va lua cu asalt piețele, spre șocul clienților

Un nou tip de pepene, ce presupune altoirea specială, a apărut în acest an la Dăbuleni. Pepenii altoiți cu dovleac sunt noutatea acestui an agricol în Dăbuleni, acolo unde cultivatorii caută să obțină culturi mai rezistente și producții mai mari la hectar. Evitând însă, alterarea gustului bun al pepenelui românesc pe care cumpărătorii îl caută în piațe și marile magazine.

Emilian Bănică este cel care dă tonul altoirilor la Dăbuleni. Anul trecut a încercat altoiul de pepene cu dovleac rezistent pe o suprafaţă redusă, iar pentru sezonul 2016-2017 a decis să cultive noua plantă pe toate cele 10 hectare pe care le administrează. Alţi doi producători locali au decis să aplice metoda, scrie Adevarul.ro

Procedeul de altoire presupune cultivarea în paralel a răsadurilor de lubeniţă şi dovleac și nu este deloc o tehnică nouă, fiind folosită din anii 2000 în mai multe ţări din Europa, deoarece bostanul este o plantă mai viguroasă decât pepenele, mai rezistentă la boli şi la factori de stres, precum frigul şi căldura extreme sau salinitatea crescută.

Bateriile smartphone care se încarcă în cinci minute, disponibile de anul viitor

Chimia din farfurie. IATĂ cum ARATĂ aditivii alimentari pe care îi mănânci zilnic

Ateii sunt mai inteligenți decât oamenii credincioși – concluzia cercetătorilor după 80 de ani de studii

În plus, producţia ar ajunge să crească cu aproximativ 30%, iar perioada totală (de germinare, creştere şi ajungere la maturitate), scade cu mai mult de două săptămâni. Practic, dovleaco-lubeniţa ar intra pe piaţă în jurul datei de 1 iunie, în loc de 20 iunie.

„Procedeul de altoire este foarte simplu. Se taie dovleacul în diagonala, la fel ca şi firul de lubeniţă, în unghi de 45 de grade, şi se prind cu o clemă. Pepenii sunt mai rezistenţi, se coc mai repede şi sunt feriţi de boli sau dăunători. Cu siguranţă, anul acesta vom scoate 60 de tone la hectar. Este adevărat că investiţia a fost una destul de mare, undeva la 100.000 de lei, dar şi producţia va fi pe măsură“, a explicat Emilian Bănică.

Adevărul despre salamul de Sibiu: de ce unele produse sunt ieftine, iar altele sunt foarte scumpe?

Mai mult sex duce automat la o relație mult mai fericită, nu? Cercetătorii au aflat ALTCEVA!

Secretul longevităţii: ce INGREDIENTE folosesc chinezii pentru a trăi mai mult

Agricultorul precizează că, prin noua metodă, faimoşii pepeni nu-şi pierd gustul ba, din contra, sunt încă şi mai dulci. „Ţinem plantele în solarii, la căldură şi umiditate până în luna aprilie, iar apoi le plantăm în câmp. Este mult de muncă, dar merită. Producţia este mult mai mare, iar lubeniţele sunt mult mai rezistente şi pierderile mici. Nu sunt foarte muţi agricultori în Dăbuleni care recurg la această metodă, dar în câţiva ani cu siguranţă toată lumea va adopta acest stil“, a spus Mariana Băjănariu, unul dintre ajutoarele lui Emlian Bănică.

Legătura dintre alimente și organe. Cum ne indică natura ce să mâncăm!

Ca și nivel de preț, cultivatorii din Dăbuleni speră ca ieșind pe piață mai devreme, că obțină un preț mai bun la pepeni, undeva în jurul a doi lei pe kilogram.

Comentarii: