NUTRITIE

ATENȚIE! Ce conține, de fapt, pâinea pe care o cumpărăm

Foto: Pinterest.com

Pâinea este un aliment de bază nu doar în România, ci peste tot în lume. Unii producători recurg însă la tot fel de tertipuri pentru ca ea să reziste mai mult pe piață, iar ingredientele pe care le folosesc pentru conservarea ei sunt nocive pentru sănătate. Tu știi ce poate conține cu adevărat pâinea?

În ultimii 5 ani, importul de produse de panificație s-a dublat în țara noastră, cu toate că producem suficientă făină de grâu încât să hrănim jumătate din Europa. De la grânarul Europei, România a ajuns țara care importă grâu, făină de grâu și chiar și pâine și covrigi. Pâinea proaspătă din comerț, în special cea din export, poate conține elemente care distrug încet și sigur organismul.

În multe magazine se vinde pâine din aluat congelat de peste 6 luni, în special așa-zisa pâine toast. Specialiștii în boli metabolice și nutriție spun că acest aluat congelat conține multe E-uri periculoase pentru organism.

Nutriţionistul arădean Elena Bodea este de părere că e atât de firesc să mănânci pâine, încât ideea că aceasta nu este sănătoasă poate stârni tot felul de reacţii, de la neîncredere la iritare maximă.

Marele secret pentru o mâncare sănătoasă: Care tip de ulei e mai bun

Dieta celor 10 alimente. Cum poți scăpa de 20 de kilograme FĂRĂ să te înfometezi

Cinci semne că mănânci PREA MULT zahăr

Elena Bodea precizează că pâinea este un aliment obţinut din făină, apă, drojdie, sare şi poartă denumirea cerealei din care provine făina şi a gradului de extracţie al acesteia: pâinea neagră, semialbă, intermediară, albă, graham etc.

„Calitatea şi tradiţionalitatea pâinii depinde şi de tehnologia de fabricaţie, multifazială cu maia sau moderna monofazială cu amelioratori de panificaţie. Premixurile pentru ameliorarea calităţilor de panificatie conţin de regulă: faină, spre exemplu graham (pentru acest sortiment de pâine), gluten vital, sare, maia  uscata, enzime exogene (amilaze fungice, xilanaze), emulgatori. Legea permite (şi nu e ok) adaosul multor aditivi”, a declarat Elena Bodea.

Foto: Pinterest.com

Astfel, în pâine se pot găsi emulgatori și surfactant, esteri ai sorbitolului (E491, 492, 493, 494, 495), sucrogliceride, poliglicerinesteri, esteri ai propilenglicolului, gumă garruba, amidonuri modificate genetic și carboximetilceluloză.

Cele mai tari modele de unghii pentru vara 2017

Ce faci dacă te înţeapă o albină. Marea GREȘEALĂ pe care trebuie să o eviţi!

Tremuratul mâinilor e semn rău: Poţi avea boli GRAVE

În pâine se pot găsi și acidifianți care afectează creierul intervenind în modificarea substanțelor chimice din scoarța cerebrală. E vorba despre acidul acetic, acidul fumaric și enzime exogene (amilaze, fungice ori bacteriene), lipoxigenază și amiloglucozitaze.

Nu în ultimul rând, în pâine se găsesc atât grăsimi hidrogenate, cât și cantități foarte mari de zahăr.

Transpiri excesiv? Vezi ce boală GRAVĂ ai putea avea

La ce VÂRSTĂ ar trebui să te căsătorești în funcție de zodie

Te ajută apa cu gheață să slăbești? ADEVĂR sau MIT

Pentru toate aceste motive, specialiștii atrag atenția și sfătuiesc consumatorii să consulte cu atenție lista de ingrediente și să achiziționeze doar produsele care conțin cât mai puține dintre elementele enumerate mai sus, preferabil doar făină, apă, drojdie, sare!

Foto: Pinterest.com

Comentarii: