SANATATE

Ce se întâmplă cu organele tale atunci când STAI JOS prea mult

Foto: Pinterest.com

Corpul tău este făcut pentru a se mișca constant, dar foarte mulți oameni își petrec majoritatea timpului stând pe scaun. În medie, un adult petrece între 9 și 10 ore pe scaunul biroului, fără a face mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a combate efectele negative.

O scurtă perioadă în care ne putem relaxa este un lucru normal, firesc, dar timpul îndelungat pe care îl petrecem pe scaun are efecte serioase asupra sănătății și ne poate scurta viața.

Doctorul James Levine, co-directorul clinicii Mayo și al Inițiativei Universității din Arizona împotriva obezității,  autorul cărții “Ridică-te! De ce scaunul te omoară și ce poți face în legătură cu acest lucru” și-a dedicat o mare parte din carieră cercetând efectele pe care le are sedentarismul asupra sănătății.

Studiile lui arată faptul că lipsa de mișcare îndelungată dă startul unui întreg proces molecular. De exemplu, dacă te ridici pentru 90 de secunde, sistemul muscular și celular  se activează automat.

DIETA de 6 zile a Monicăi Bellucci

Alimente care ARD rapid grăsimile. Introdu-le în meniul tău zilnic!

Beneficiile ascunse ale pâinii. De ce este bine să o consumi cu moderaţie, dar FRECVENT

Toate aceste efecte moleculare sunt activate prin simpla susținere a propriei greutăți. Tot aceste mecanisme sunt responsabile pentru „combustibilul” folosit de celule și pot scade radical riscul de diabet și obezitate.

Pe scurt, la nivel molecular, corpul tău este construit pentru a fi activ și în mișcare pe parcursul întregii zi. Când te oprești pentru perioade foarte lungi, corpul tău intră într-un proces care imită pregătirea pentru moarte, scriu cei de la fitness.mercola.com.

Cea mai sănătoasă rețetă: Negresă de ciocolată cu ZUCCHINI. Fără lactate, fără ulei/ LOW-CARB

TETRAZZINI, tradiționalul tort italienesc de paste / REȚETE SIMPLE

Alimentele care interacționează cu medicamentele

Efectele sedentarismului asupra organelor tale

• Inima:

Atunci când stai, sângele circulă mult mai greu, iar mușchii ard mai patina grăsime. Acest lucru poate duce rapid la artere blocate. Femeile care stau jos, în medie, 10 ore pe zi, au un risc mult mai mare de boli cardiace.

• Pancreasul:

Capacitatea corpului de a produce insulin este afectată de statul în exces, acest lucru fiind motivul pentru care riscul de diabet crește semnificativ. Lipsa de mișcare pentru mai mult de 8 ore pe zi, crește acest risc cu până la 90%.

• Colonul:

Statul îndelungat crește considerabil riscul de cancer la colon. Mecanismul nu se cunoaște cu exactitate, dar este asociat excesului de insulin produsă, care provoacă creșterea celulară.

Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline

Carne la grătar, fără compuși cancerigeni. Evită aceste GREŞELI atunci când faci grătarul!

DE CE doar peștele se poate mânca CRUD, nu și carnea de PUI / VIDEO

La summit-ul Stai activ în timpul serviciului, desfășurat în 2015, s-au prezentat studii conform cărora sedentarismul crește riscul de:

• Cancer pulmonar: riscul crește cu 54%
• Cancer uterin: riscul crește cu 66%
• Cancer de colon: riscul crește cu 30%

Foto: Pinterest.com

Deasemenea, un alt motiv pentru creșterea riscului de cancer este legat și de creșterea în greutate asociată cu schimbări biochimice, cum ar fi modificările hormonale, metabolismul disfuncțional și inflamațiile – toate acestea pot duce la dezvoltarea cancerului.

• Digestia:

Statul pe scaun după ce ai mâncat comprimă conținutul abdominal și încetinește digestia. Acest lucru poate duce la crampe, balonare, arsuri și constipație.

• Deteriorarea creierului:
Funcțiile creierului încetinesc atunci când corpul este sedentar. Creierul primește mai puțin oxigen și sânge, necesare celulelor.

Cum să faci cumpărături în mod INTELIGENT

Alimente-pansament, cu ajutorul cărora poți combate aciditatea

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

• Probleme ale coloanei:

Dureri de gât, de cap, cervicale sau lombare sunt doar câteva dintre posibilele probleme pe care le provoacă statul pe scaun.
Șezutul pune mai multa presiune pe coloana vertebrala decât statul în picioare și devine si mai grav în momentul în care stai cocoșat în fața unui computer. Se estimează ca peste 40 la suta din problemele legate de durerile de spate sunt cauza multelor ore petrecute zilnic în fața unui calculator .
Discurile dintre vertrebre sunt menite sa își măreasca volumul si sa se contracte in momentul în care te miști. In acest fel se permite și fluxul sanguin si absobția de nutrienți. În momentu în care se stă excesiv de mult pe scaun aceste discuri se comprima și își pierd flexibilitatea cu timpul.
Presiunea pusă pe coloană este foarte mare, discurile coloanei sunt construite pentru a se expanda, lăsând nutrienții să fie absorbiți, dar statul pe scaun comprimă coloana.

• Atrofiere musculară:

Statul în picioare obligă musculatura să fie permanent încordată și să o mențină sănătoasă și activă.
Probleme cu șoldurile: Inlusiv șoldurile au de suferit. Își pierd și ele flexibilitatea și mobilitatea. Vârstnicii mai ales sunt victimele accidentelor cauzate de lipsa mobilității șoldurilor.
Șezutul excesiv nu ajuta nici mușchii glutei (glutierii) care se vor atrofia în timp și aftecteaza stabilitatea mersului cât și abilitatea de a sări.

De ce sunt mezelurile roşii şi de ce devin lipicioase?

Cele mai cancerigene alimente. VEZI cât de DES le consumi!

Cum scapi de durerea de cap în 30 de secunde. FĂRĂ PASTILE!

• Probleme cu picioarele:

De la varice, la oase slăbite, statul jos pune o presiune foarte mare pe picioare. Mersul pe jos sau alergatul pot combate efectele negative ale statului îndelungat.

Vene varicoase: șezutul prelungit reduce și fluxul de sânge către picioare și poate aduce la apariția gleznelor umflate, venelor varicoase și chiar la apariția cheagurilor de sange (ce pot fi fatale în anumite cazuri)

Oase slăbite: mersul, alergatul și orice alta activitate ce presupune un stres mecanic asupra oaselor duce la întarirea acestora și previne aparitia osteoporozei o boala foarte des răspândită în zilele noastre ce a început să afecteze persoane din ce în ce mai tinere, ne mai fiind specifică vârstei a 3-a.

Foto: Pinterest.com

Sedentarismul îți poate lua ani din viață!

Cu cât ești mai sedentar, cu atât îți poți scurta ani din viață. Studiile arată că, de exemplu, dacă reduci timpul petrecut stând jos la mai puțin de 3 ore pe zi, îți poți prelungi viața cu până la 2 ani.
Un studiu publicat de Jurnalui Britanic de Medicină Sportivă a tras concluzia că statul în exces în fața televizorului poate reduce durata de viață cu până la 22 de minute (pentru fiecare oră petrecută în fața televizorului). Comparativ, fumatul reduce durata de viață cu 11 minute pentru fiecare țigară fumată. Cercetătorii au concluzionat că adulții care petrec în medie 6 ore pe zi în fața micului ecran își reduc durata de viață cu aproximativ 5 ani!

Îţi faci multe selfie-uri şi le pui pe Facebook? Îți poți lua concediu medical!

Alimentele și condimentele care ne fac FERICIȚI

Adidașii Stan Smith. CUM și CU CE să-i porți

Cum să te motivezi să faci mișcare

Cu siguranță cele mai bune exerciții pentru o viață sănătoasă sunt cele de intensitate mare cum ar fi sprintul, aerobicul sau sala de forță. Totuși o schimbare atât de drastică și bruscă în stilul de viață nu este sustenabilă și nu dă roade. Trebuie început treptat, mai întâi cu plimbări scurte prin birou și locuință, apoi în jurul blocului, apoi prin parc și de ce nu, prin mall-ul preferat. Folosirea unui pedometru este extrem de util, vă puteți seta un țel pe care să-l atingeți zilnic. începând cu 7000 de pași și sfârșind cu 15.000 pași. După acest nivel vă puteți îndrepta către o activitate de intensitate mai mare cum ar fi joggingul, înotul sau aerobicul.

Nu există o rețetă exactă, dar dacă lucrurile de mai sus nu te-au speriat, nu știu ce ar putea. Pur și simplu trebuie să te ridici și să te miști. Realitatea este dură și cu siguranță va fi greu să te obișnuiești cu asta, dar trebuie. Mergi pe jos, aleargă, du-te la sală sau la înot, găsește forma de activitate care te atrage cel mai mult.

• Du-te până la biroul colegului, în loc să-I dai un mail.
• Urcă pe scări, în loc să iei liftul.
• Parchează mașina mai departe de locul în care trebuie să ajungi.
• Dacă ai posibilitatea, transformă-ți biroul într-unul înalt, la care trebuie să stai în picioare.
• În loc de scaun, stai pe o bilă de fitness.
• Pune-ți alarme la fiecare oră, să nu uiți să te ridici măcar 10 minute.

Cum să șezi mai “deștept”

Mii de studii deja afirmă faptul că statul prelungit reduce durata de viață și promovează apariția multor boli cronice chiar și în cazul în care faceți mișcare zilnic. Chiar dacă 10 – 15 petrecute în picioare în fiecare oră contracarează multe dintre efectele negative alte statului la birou tot nu este suficient dacă vă doriți un maxim de sănătate fizică. Trebuie să stați în picioare cât mai mult posibil.

Iată câteva trucuri pentru o coloană mai sănătoasă:

Șezutul cu posteriorul puțin mai în spate poate ajuta mușchii ce susțin coloana să se relaxeze și in momentul in care inspirați si expirați coloana se va mișca puțin și își va ajusta poziția. Această mișcare subtilă stimulează circulația și permite vindecarea chiar și atunci când stam pe scaun. Această poziție cu spatele drept, lombarul relativ drept si cu posteriorul ușor în spate acordă organelor interne mai mult spațiu și ajută inclusiv la o digestie mai bună.

Acestea fiind spuse, statul este întradevăr necesar, dar dacă combați efectele negative prin exerciții regulate, poți scăpa de toate bolile care te așteaptă. Oricum ai alege să te menții sănătos, ține minte că sedentarismul este una dintre cele mai riscante lucruri pe care le poți face pentru organismul tău. Va dura puțin să îți schimbi modul de viață, dar va merita cu siguranță. Statul pe scaun nu ar trebui să fie modul în care ne trăim viața.

Comentarii: