REVIEW

BOLILE provocate de excesul de umiditate sau de aerul prea uscat

Foto: Pinterest.com

Umiditatea reprezintă totalitatea vaporilor de apă din aer. Valoarea normală într-o încăpere este între 40 şi 60%. Atunci când aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate şi cu o senzaţie permanentă de sete. Cei mai afectaţi sunt bebeluşii.

„Dacă, de exemplu, este aerul prea uscat în cameră, fac cruste în nas, dacă au diferite afecţiuni nazale şi respiră pe gură, la fel, se usucă foarte tare mucoasele şi atunci au senzaţie de iritare, de usturime”, explică dr. Cezara Danciu, medic primar ORL, pentru digi24.ro.

„Pentru că ei au trei straturi la piele, deci mucoasele şi pielea lor sunt foarte fine şi se usucă foarte uşor la căldura uscată de la calorifer. Mucoasele, mai ales nasul uscat nu poate să funcţioneze şi atunci fabrică mucozităţi în exces ca să se apere de uscăciune şi riscul de îmbolnăvire este mai mare dacă are ceva mucozităţi. Acestea se îngroaşă, se elimină greu, copilul începe să tuşească şi unii tuşesc toată iarnă şi părinţii încep cu antibiotice şi cu tot felul de tratamente absolut inutile”, adaugă Ana Culcer, medic primar pediatru şi neonatolog.

Metoda NATURALĂ care te ajută să te lași de fumat

DIETA IDEALĂ, recomandată de toți nutriționiștii: varza, conopida și broccoli stau la baza ei

Când trebuie să renunţi la pâine: Simptomele care îţi arată acest lucru

Aşadar, cauza multor probleme de sănătate ale bebeluşilor este umiditatea din cameră. Primul pas pentru a preveni bolile este măsurarea umidităţii.

„Fiecare locuinţă ar trebui să aibă un termohigrometru care vă arată umiditatea şi temperatura din cameră”, spune Ciprian Iordache, manager de proiect al unei firme producătoare de astfel de echipamente.

Un alt pas important este aerisirea camerei chiar şi de trei ori pe zi. Veţi observa că valoarea umidităţii revine la normal. O altă metodă folosită de multe persoane este recipientul cu apă pus pe calorifer.

„Căldura de la calorifer evaporă apa din vasele respective şi aşa creăm un mediu mai umed în cameră”, spune medicul Cezara Danciu.

Cum stai cu BANII în funcție de ce ZODIE ești

Cum știi dacă ai ales CORECT culoarea potrivită pentru căminul tău

Mere coapte cu afine și cremă de vanilie / REȚETE SIMPLE

Această metodă este eficientă doar dacă umiditatea a scăzut puțin sub 40%. Altfel, un vas cu apă nu va face niciodată suficientă umiditate. În aceste cazuri indicate sunt umidificatoarele. Ele pot fi cu aer cald sau cu aer rece.

Foto: Pinterest.com

„Practic, ambele fac umiditate, însă umidificatoarele cu aer cald ridică umiditatea mult mai repede decât o ridică cele cu aer rece. Pentru că vaporii calzi intră în componența aerului mult mai repede, se dizolvă şi atunci categoric creşte şi umiditatea”, spune Ciprian Iordache.

„Dacă ai cu aer cald şi ionizator sunt foarte bune, dar atunci reduci temperatura la termostatul din casă. În loc să ai 23 te duci la 20, pentru că ele încălzesc şi atmosfera în casă şi reduc nevoia de căldură”, avertizează medicul Ana Culcer.

Cum scapi de pietrele de la rinichi: Sfaturi esenţiale pentru o viaţă liniştită

Îţi transpiră PALMELE? Iată cum poți scăpa de asta!

La ce afecțiuni ești predispus în funcție de FORMA CORPULUI

Umidificatoarele cu aer rece sunt indicate în special vara, dar şi iarna, dacă sunteţi atenţi la temperatură.

La extrema cealaltă sunt locuinţele cu o umiditate mult prea mare. Acest lucru se poate vedea dintr-o simplă privire pe pereți.

„Dacă este foarte umed se dezvoltă şi în încăperi ciupercile, apare mucegaiul, care are efect asupra sănătăţii noastre”, spune Cezara Danciu.

„Provoacă alergii foarte urâte copiilor cu rinite, faringite, amigdalite, bronşite, astm bronşic, deci tot ce e prea mult strică”, arată și Ana Culcer.

„Practic, umezeala asigură termoreglarea. Fiind umezeală foarte mare, atunci transpiraţia este mai mare şi se favorizează în felul acesta schimbul de căldură. Dacă e prea umed se transpiră mult mai mult şi atunci se consumă energie”, spune Cezara Danciu.

Iar efectele nocive ale umidităţii în exces nu se opresc aici.

„Apar micozele, apar infecţiile tractului respirator într-un mediu foarte umed. Cel mai rău e pentru cei care au TBC, favorizează eliminarea sputelor hemoptoice”, adaugă medicul.

De ce să NU te compari NICIODATĂ cu ”fosta” sau ”fostul”

MIRACOLUL din stup: Ce a putut găsi un apicultor deschizând unul dintre stupi!

Unde se fabrică în România pantofii celui mai valoros brand de top din lume / FOTO

În plus, un mediu foarte umed favorizează dezvoltarea microbilor.

„Organismului îi scade imunitatea, îi scade capacitatea de adaptare şi atunci nu mai reacţionează cum reacţionează în mod obişnuit la o temperatura normală şi la o umiditate normală şi atunci favorizează dezvoltarea acestor infecţii”, spune Cezara Danciu.

În acest caz sunt indicate dezumidificatoarele. De asemenea, există şi aparate 3 în 1.

„Există un tip de aparat care face dezumidificare, umidificare şi purificare, însă el se recomandă pentru o încăpere de maximum 15-20 de metri. Eu îi setez o umiditate pe care eu mi-o doresc în cameră şi în funcţie de cum creşte sau scade umiditatea, pleacă purificatorul, umidificatorul sau dezumidificatorul. Practic, el împrospătează aerul, toate particulele, tot praful care nu e vizibil este reţinut pe un filtru şi atunci iese aerul curat”, explică Ciprian Iordache.

Mihaela Bilic: Care este cel mai bun fruct de sezon. Este ieftin și îl găsești peste tot!

Totul despre CARTOFI, trucuri cum să îi gătim corect

De ce GREŞEŞTI când îi spui copilului tău că este deștept /STUDIU

Singurul caz în care este permisă umiditatea până la 80% este într-o camera cu un copil născut prematur. Şi în acest caz, însă, este foarte important ca încăperea să fie bine aerisită, pentru a nu se dezvolta mucegaiurile.

Comentarii: