Păpădia, leurda, ştirul, ştevia sunt doar câteva dintre plantele „minune” excelente pentru detoxifiere și slăbit. Sunt bogate în vitamine, minerale, scad colesterolul, întăresc imunitatea şi au foarte puţine calorii. Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă, felul doi.
Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul
Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui.
Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI
„Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu care o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul.
Alimente-pansament, cu ajutorul cărora poți combate aciditatea
Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI
„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU
Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline
Rucola, un pic mai acrişoară
Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi”, explică nutriționistul.
Leurda scade colesterolul
Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. „Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul”, precizează dr. Eduard Adamescu. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz.
Cele mai cancerigene alimente. VEZI cât de DES le consumi!
Cum scapi de durerea de cap în 30 de secunde. FĂRĂ PASTILE!
Știi ce să NU COMANZI la restaurant? Lista produselor pe care însăși CHELNERII nu le-ar comanda
Ştirul tonifică sistemul nervos
Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. „Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun”, este de părere Eduard Adamescu.
ALB TOTAL/ 4 Outfit-uri inspirate din stradă
JACHETA de BLUGI. Iată CARE sunt combinațiile preferate de celebrități!
Cum să-ți îngrijești părul în timpul SARCINII
Motivele pentru care sotul NU face sex cu tine
Măcrişul crud, bun pentru salate
Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articulaţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat.
Ștevia
Ştevia este o plantă specifică bucătăriei est europene, consumată mai ales primăvara, când frunzele sunt tinere și acidul oxalic, conținut de planta matură, se găsește în cantități mai mici. Frunzele pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare și adaugate ulterior la diferite mâncăruri.
VÂRSTA la care este cel mai bine să naşti. Noile cercetări răstoarnă tot ce știai!
Hainele noi trebuie splălate înainte de a le purta?
MITURI despre ceea ce îşi doresc BĂRBAȚII în dormitor
Genialele zodiacului! Cele trei zodii de femei cu o inteligenţă sclipitoare
În bucătăria românească ștevia este consumată mai ales în ciorbe, în plăcinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau înăbușită asemeni spanacului. Se găsește în piețe la țărani și mai recent chiar și în supermarketuri.
Condimentaţi cu busuioc, coriandru şi mentă
Mirodeniile dau un gust deosebit salatelor de primăvară. Mai mult, ele vor facilita digestia şi vor avea un efect puternic împotriva ciupercilor şi bacteriilor digestive.
Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare
Cele mai frumoase modele de sandale WEDGE, pentru vara 2017
„Sunt binevenite în salate, deoarece stimulează secreţia gastrică”, adaugă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
Comentarii: