NUTRITIE

Motivele pentru care ne îngrăşăm iarna: Explicaţiile complete ale specialiştilor

Surplusul de greutate e unul dintre lucrurile care ne sperie mereu. Ne îngrăşăm cel mai mult iarna, apoi intrăm în panică. Specialiştii vin cu explicaţiile complete. Cum se ajunge la o asemenea situaţie?

 

Iarna este anotimpul în care acumulăm kilograme în plus, chiar fără să ne dăm seama în timp util. Vremea rece întrerupe rutina exerciţilor fizice şi, din acest motiv, ajungem să petrecem tot mai mult timp în casă.

 

Medicii nutriţionişti susţin că atunci când petrecem tot mai mult timp în casă avem tendinţa de a consuma tot mai multe alimente, iar acest lucru duce inevitabil la acumularea de kilograme nedorite. „În timpul iernii motivele principale ale creşterii în greutate sunt: lipsa de activitate fizică, gustările consumate frecvent, dar şi cantitatea şi calitatea produselor alimentare pe care le consumăm în perioada sărbătorilor de iarnă. În majoritatea cazurilor realizăm că numărul kilogramelor a depăşit limita cu care eram obişnuiţi, însă nu realizăm cât de important este acest lucru şi cât de mult ne poate afecta starea de sănătate în viitor. Atunci când începe să ne îngrijoreze faptul că ne-am îngrăşat recurgem imediat la diete drastice, iar acestea ne pot afecta mai mult decât putem să ne dăm seama. Ajungem să ne înfometăm din dorinţa de a scăpa cât mai repede de surplusul de kilograme nedorite şi imediat observăm că putem avea dureri de stomac, ne poate cădea părul sau putem ajungem să fim diagnosticaţi cu ulcer“, a pecizat Cristina Stoian, medic nutriţionist, conform adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI:Ce să NU faci înainte de a adormi

Cum putem evita creşterea în greutatea în timpul iernii:

– În timpul iernii ardem mai puţine calorii, aşa că este important să facem zilnic mişcare.  Reducerea activităţilor fizice contribuie la creşterea în greutate.

CITEȘTE ȘI:Specialiştii vin cu explicaţiile complete: De ce avem rău de maşină

– În timpul iernii este indicat să consumăm legume, iar conopida, varza, guliile, păstârnacul, nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Pot fi consumate sub formă de salate sau gătite cu alte alimente.

– Este indicat în anotimpul rece să bem ceai în loc de ciocolată caldă. Trebuie să ştim că această băutură are multe calorii şi din această cauză vor apărea şi kilogramele nedorite.

– Trebuie să învăţăm să gestionăm poftele alimentare în timpul iernii şi să limităm consumul de produse care conţin calorii şi care ne pot afecta starea de sănătate.

CITEȘTE ȘI:ȘOCANT! Ce trebuie să facă elevii de clasa a II-a conform MANUALULUI ȘCOLAR

– Este indicat să ne cântărim cu regularitate, iar acest lucru vă permit să luaţi imediat măsuri în momentul în care aţi observat că aţi acumulat kilograme în plus.

– Expunerea la lumina naturală în timpul iernii poate să declanşeze pofta de aconsuma tot mai multe alimente are conţin calorii.

Medicii nutriţionişti mai spun că este bine să urmăm o dietă personalizată atunci când vrem să slăbim. „O dietă personalizată va duce la pierderea în greutate, dar şi la îmbunătăţirea sănătăţii datorită recomandărilor nutriţionale echilibrate“, a mai spus Cristina Stoian, medic nutriţionist.

Comentarii: