SANATATE

OMS atrage atenţia asupra antibioticelor noi

În fața „amenințării” tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial există o „lipsă gravă de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi”, se afirmă într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat miercuri, potrivit Agerpres.ro

„Rezistența la antimicrobieni este o urgență sanitară mondială, care pune serios în pericol progresele medicinei moderne”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în comunicatul de presă publicat de această organizație.

El consideră că este „urgent să se multiplice investițiile în programele de cercetare și dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infecțiilor rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva tuberculozei”.

Această agenție din cadrul ONU a recenzat 51 de noi produse antibacteriene aflate într-o etapă de dezvoltare și de teste clinice pentru tratarea agenților patogeni prioritari care sunt rezistenți la antibiotice, tuberculoză și infecții diareice, uneori mortale, din cauza Clostridium difficile.

Dar, dintre toate aceste medicamente cu rol de „candidat”, „doar opt reprezintă tratamente inovatoare”, susceptibile să valorifice actualul arsenal de tratamente antibiotice, a deplâns OMS în același comunicat.

OMS, care trage cu regularitate semnale de alarmă în privința creșterii rezistenței la antibiotice, a publicat în februarie o listă cu 12 familii de „superbacterii” împotriva cărora specialiștii agenției consideră că este urgent să fie dezvoltate tratamente noi, în plus față de tuberculoza rezistentă, care reprezintă deja o prioritate în cadrul programelor de cercetări medicale.

Noul raport al OMS a subliniat „o gravă lipsă în privința opțiunilor de tratament” pentru tuberculoza rezistentă, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar și pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter și enterobacteriile (precum Klebsiella și E. coli). Acestea din urmă pot să cauzeze infecții grave și adeseori mortale și reprezintă o amenințare deosebit de serioasă în special în spitale.

Foto: Pinterest.com

De asemenea, există „foarte puține” forme orale de antibiotice în dezvoltare, deși acestea sunt „esențiale pentru tratarea infecțiilor în afara spitalelor sau în contexte marcate de resurse limitate”.

De ce ai senzaţie de somn după ce mănânci: Specialiştii oferă răspunsul şi ne spun ce trebuie să nu facem

Care este VÂRSTA la care ar trebui să NU mai porţi blugi /STUDIU

Cercetările din domeniul tuberculozei sunt subfinanțate

Dezvăluie  medicul Mario Raviglione, directorul programului global al OMS de luptă contra tuberculozei, în contextul în care peste 800 de milioane de dolari ar fi necesari în fiecare an pentru dezvoltarea unor tratamente noi.

Prevenția și utilizarea adecvată a antibioticelor (pentru oameni și animale) fac parte, de asemenea, din rândul mijloacelor de luptă împotriva acestei amenințări, a reamintit OMS.

STUDIU/ Ce conţine PARIZERUL de pe piață: piele de pasăre, emulsie din şorici, zgârciuri, cartilagii. PLUS: până la 19 aditivi!

Ce alimente au cel mai ridicat conţinut de PROTEINE

Cât de generos trebuie să fie DECOLTEUL în funcție de vârstă

Bacteriile rezistente la antibiotice ar putea ucide până la 10 milioane de persoane pe an până în anul 2050, la fel de mult precum cancerul, potrivit unui grup internațional de experți, înființat în 2014 în Marea Britanie, autor al mai multor rapoarte pe această temă.

Potrivit acestui grup de experți, prezidat de economistul Jim O’Neill, fenomenul provoacă deja 700.000 de decese pe an, dintre care 50.000 în Europa și Statele Unite.

Comentarii: